Първата ви стъпка е да го обучите да приема преглед

Редовните ветеринарни посещения са от съществено значение за здравето на вашия домашен любимец, но те могат да бъдат стресиращи за кучетата. И не е чудно. Животните обикновено ходят само няколко пъти в годината, и когато го правят, често биват боцвани с игла.
Ако сте взели кучето си от лицензиран развъдник, то би трябвало вече да е имало взаимодействие с ветеринарен лекар. Това е част от програмата за социализация на палетата. Но без значение на каква възраст е вашият любимец, първата ви стъпка е да го обучите да приема преглед, което значително ще намали безпокойството му, когато стигне до ветеринаря.
Все пак това не е разходка по желание, така че опитайте няколко съвета и прости упражнения у дома, за да намалите стреса при бъдещите посещения на вашето куче.

Значението на упражненията 

Започнете с прости упражнения за манипулации. За куче, което се чувства удобно с докосване, добавете масаж към ежедневните си взаимодействия, за предпочитане, когато любимецът ви е уморен. Включете лапите, ушите, устата, корема и опашката, за да симулирате преглед от ветеринар. Включете много похвали и лакомства, така че кучето ви да се научи да свързва манипулациите с награди. С течение на времето можете да станете малко по-инвазивни, например да стискате лапите и дори да задържите за малко, за да подготвите четириногия си приятел за истинското нещо.

Областите, в които повечето кучета и котки имат проблеми с прегледа, са устата (зъбите) и лапите (ноктите).

Ако вашият любимец не е склонен към докосване, трябва да сте по-точни. Вашата цел е да промените емоционалната реакция на кучето си с десенсибилизация и контракондициониране. В този случай трябва да съчетаете всяко докосване с лакомство. В началото можете да давате лакомство в същото време, когато манипулирате част от тялото, за да разсеете животното. Но когато то се отпусне, първо го докоснете, а след това го наградете.

Обучението може да помогне 

Освен манипулации, има и други тренировъчни упражнения, които ще ви бъдат полезни в кабинета на ветеринаря.

Първото е да научите кучето си да стои изправено. Много по-лесно е за лекаря да го прегледа така, отколкото ако се е свило на топка и отказва да сътрудничи. Изправеното положение е лесно за преподаване с примамка и награда. Когато вашият любимец е седнал, поставете лакомство на носа му и бавно го издърпайте, за да го примамите да се изправи. След като го научите на това, можете да добавите „стой“, за да го задържите на място, докато не бъде освободен.

Можете също така да научите кучето си да отива на постелката или леглото си. То не е специално за ветеринаря, но преподаването на поведението изгражда силни положителни асоциации между постелката и наградите. Това я прави щастливо място. Ако занесете постелката на посещение в лекарския кабинет, тя ще осигури на любимеца ви успокояващо и познато място.

Преподаването на вашето куче да докосва целта с нос също може да помогне. Това упражнение е свързано с насочването на носа на четириногото към дланта на ръката ви. Следователно, можете да го използвате, за да позиционирате любимеца си за удобство на ветеринаря. Освен това кучетата обичат това поведение, защото е невероятно лесен начин да спечелят награда. Така че можете да го използвате за разсейване по време на процедури.

Ако имате по-малко куче, научете го да се чувства удобно на издигнати повърхности, тъй като вероятно ще бъде поставено на масата за преглед при посещението на ветеринар. Започнете с нещо по-ниско като масичка за кафе, след което преминете към по-високи предмети. Съчетайте височината с вкусни награди, за да изградите положителна асоциация. Можете също така да поставите неплъзгаща се повърхност отгоре на масата, за да осигурите стабилност на любимеца си, и винаги да го държите, за да не се опита да скочи.

Отидете само за забавление 

Много кучета виждат ветеринаря само за изследвания, ваксини или когато вече се чувстват болни, така че не им отнема много време, за да развият негативна представа за клиниката. Но какво ще стане, ако ги заведете само за забавление? В този случай кабинетът вече няма да предсказва боцкане и ръчкане, а лакомства и похвали.
Посъветвайте се с вашия ветеринарен лекар дали можете да наминете с кучето си, само за да поздравите. Не забравяйте да се обадите предварително, за да уговорите час. Помолете всеки наличен персонал да погали любимеца ви и да му даде вкусно лакомство. Седнете във фоайето за няколко минути, докато давате лакомства и оставете кучето си да асоциира храната със звуците и миризмите на клиниката.
Също така е важно пътуването с кола да не предсказва пътуване до ветеринаря, в противен случай стресът на четириногия ви приятел ще започне веднага щом се качите в автомобила. Уверете се, че ходите с него и на други места като парка или дори само за шофиране. Така, когато се отправите към клиниката, ще изглежда като поредната забавна разходка.

Вземете от любимите лакомства на вашето куче, когато отивате при ветеринаря. Също така може да помогне да вземете играчка, за да отклоните вниманието на любимеца си от игла или друга неудобна процедура.

За тревожни кучета помислете за лечение с феромони или успокояващи лакомства. Можете също да опитате да уговорите време, когато клиниката не е заета. И накрая, ако кучето ви наистина страда при ветеринарни посещения, говорете с вашия лекар за други възможности. Важно е той да може да извърши пълен преглед с най-малко стрес за кучето.