Наблюдава се ценови шок на всички минерални торове - на места достига до 2000 лв./т

Как стана така, че тороразпръскващите ремаркета влязоха в топ 6 на класацията за търсена агротехника в нашата импровизирана анкета с производители, дилъри и ползватели на селскостопански машини? Верният отговор може да се намери в анализа на експерт на вестника за новите реалности в производството на зърно. Цените на суровините галопират, в пъти те се увеличават за тока, газа, горивата и т.н. Наблюдава се и ценови шок на всички минерални торове. Ако амониевият нитрат миналата година е струвал 320 лв./т, то за този сезон цената му стартира от ниво 800 лв. Бързо прескочи 1000 лв. и достига на места до 2000 лв./т, се казва в анализа.

Естествената реакция на зърнопроизводителите е как да намалят този непосилен разход. Едните намират изход в прескачане на сегашното есенно торене, което очевидно е контрапродуктивно, казват агрономите. Други, мислещи по-рационално, подхождат към проблема другояче - при наличието на ресурс у земеделците (такъв има, както има и опасност инфлацията да го стопи), мнозина от тях търсят на пазара оборудване за торене с оборски тор. А онези, които практикуват този тип подхранване вероятно ще обновят застарелите си тороразхвърлящи ремаркета с нови, по-производителни. Т.е. ще заменят при есенното подхранване минералните с органични торове, за да може поне донякъде да им излязат сметките. И още, с тороремаркето ще могат да отстранят и наваксат сериозните пропуски в наторяването на есенниците, както сочат експертите.

Тази тенденция пролича и в нашата блиц минианкета, в която на предните места за пазарните нагласи на фермерите освен валяците попаднаха и ремаркетата, разпръскващи тор. В топ 6 фигурират още и плугове, комбинирани брани (култиватори), сеялки и средни трактори. В изказаните мнения отсъства интерес към No-Till оборудването (изключение правят пролетните сеялки). Без да претендираме за изчерпателност, ще се опитаме

да подпомогнем информирания избор

на стопаните за „пазаруването“ на такава техника, обикновено оставаща в сянката на трактори, комбайни, балировачки, телехендлери, цистерни и прочее. В същото време те отговарят на повишаващите се изисквания за прилагане на екологичните норми за опазване хигиената на полето, част от новата зелена политика на ЕС.

Интерес за зърнопроизводителите биха представлявали универсалните тороразпръскващи ремаркета MEGAFEX на словенския бранд Farmtech. Те са разработени за професионална употреба и гарантират прецизно и равномерно разпръскване на различни видове тор. Благодарение на функционалността си и първокласната изработка, двуосните модели MEGAFEX са иновативни и продуктивни машини, с възможности за работа и в трудни условия. Серията е тествана и одобрена от институцията за оценка на агротех продукция DLG и се характеризира с функционалност и висока прецизност. Те са конструирани със стандартен разпръскващ апарат от четири вертикални шнека с режещи зъбци и ширина на разпръскване до 12 м при някои от вариантите. Други са оборудвани с универсален разпръскващ апарат с 2 хоризонтални шнека, с два разпръскващи диска и

ширина на разпръскване до 25 м

Работят с полезен товар от 11 до 14 т за двата модела, в които се предлагат. Имат работен обем 16 м3 и 24 м3. Необходимата мощност на трактора е от 150 до 200 к.с. Торят със скорост до 20 км/ч. Компактни и ефективни, ремаркетата MEGAFEX се характеризират с възможността си за оптимално подхранване.

И в този сектор на инструменти за тороразпръскване вече се проявява трендът към специализация. Такъв пример са Farmtech разпръскващите едноосеви ремаркета за неравни и наклонени терени MINIFEX. Поради широката следа, ниския клирънс и маневреност MINIFEX са твърде подходящи за по-тежки условия. Здравата и масивна рама на дизайна вдига капацитета на товарене и стабилността, осигурява дълъг експлоатационен живот на машината. Четирите вертикални шнека с винтови режещи зъбци HARDOX разпръскват твърд или сбит органичен тор от всички видове. Правят го точно и прецизно на ширина до 6 м при стриктно спазване на еконормите.

Тороразпръскващите ремаркета на известната испанска фирма JYMPA от серията R се предлагат в рамките на няколко основни

едноосни и двуосни модели

с хоризонтални шнекове, монолитно шаси и цяла каросерия, тип Моноблок: 300 M, 450 M, 650 M, 750 M. Имат капацитет от 3 до 8,5 т и са снабдени с две или три лентови конвейера на пода. Теглото им без товар е от един до 2,3 т. Предназначени са за по-малки до средни фермерски стопанства. Простата експлоатация и икономичност ги прави удобни и продуктивни за обичайните подхранвания през есента и пролетта.

Предвидена е възможност за избор на гуми според профила на терените - за по-стръмни и тежки се предпочитат гуми с по-голям диаметър и нисък център на тежестта за повече стабилност. Нужна им е тяга до 100 к.с.

От същия мощностен и икономичен клас са и JYMPA тороразпръсквачите с вертикални разпръскващи апарати от серия FR, която се предлага в три модела: R-550-FCV, R-650-FCV и R-750-FCV с каросерия Моноблок и вериги тип MARINA, с хидравлично задвижване и регулиране на скоростта. Капацитетът им варира от 5,5 до 7,5 т. Теглят ги трактори от 80 до 100 к.с. Както изтъкват специалистите, те са подходящи за по-трудни терени, за овощни градини или лозови масиви.

В портфолиото на JYMPA са включени и разхвърлящи ремаркета от по-висок клас - за средни и едри зърнопроизводители, каквито са тези с вертикални ротори, като моделите от серията R: 1000 - MCVT 2, 1200 - MCVT 2, 1400 – MCVT 2, 1600 – MCVT 2, 1800 – MCVT 2. Те имат почти същите характеристики и технически показатели, като по-малките им събратя, но се отличават с хидравлична задна врата и с 4 конвейера.

Капацитетът им е от 10 до 20 т

а чистото им тегло - от 5,5 до 8,2 т. С тях ефективно се подхранват големи площи, с което се пести време, суровина, гориво и т.н. Работят с трактори от 100+ к.с. И те са оборудвани с хидравликата MARINA за регулиране на разпръскването.

Своя пазарна ниша сред машините на известни в сектора брандове имат и разпръсквачките за оборски тор от серията AFO на италианската фирма AGROFER. Те са произведени с качествени иноксови материали и иновативни технологични решения, гарантирано здрави и издържливи за продължителна експлоатация. В тази посока е и друго конструктивно решение - снабдени са с канати от листова стомана, усилващ детайл, отличаващ този тип разпръскващи органичен тор машини. Серията AFO е съставена от три модела: TA (с тандемна ос за окачване), RE (с външни колела) и PL (разпределение със задни дискове). Специализацията, за която споменахме по-горе, се наблюдава и при AFO PL Този модел е предназначен за разпръскване с дискове отзад в лозя или овощни градини с по-крехка и уязвима структура. Неговият дизайн спомага и е подходящ за лесно влизане и излизане от всякакъв тип редове

без стрес за културите

Двата хоризонтални ротора, с балансирана шнекова система, позволяват безпроблемно разпръскване на раздробения оборски тор, постигайки равномерност и прецизност на разпределението му в реда. Предимството му е, че не уврежда растенията в третираната култура. Специални плъзгачи за шнековете с регулируемо хидравлично подаване подобряват качеството на подхранване.

Когато разговаряхме с ползватели на различни видове ремаркета изяснихме и факта, че зърнопроизводителите обновяват и обичайните товарни транспортни устройства. Разнообразни модели самосвални машини с тристранно разтоварване също са едни от предпочитаните на пазара инвентари, влезли в топлистата на класацията за актуалното търсене на агротехника. Едно от предпочитаните средства за превози на продукция са тези на баварския производител с разпространение по цял свят, фирма Fliegl. Предлаганите от тях решения дават реална възможност за иновативен подход при изпълнение на конкретни задачи в предстоящите кампании за прибиране на реколтата от всякакви култури. Сега имаме с какво да купим ново ремарке и макар, че има време до пролетта и лятото, решихме да направим тази инвестиция, споделиха някои наши събеседници. Експертите отбелязват, че самосвалните Fliegl ремаркета с тристранно разтоварване са

универсални, с много възможности

Гамата от модели започва от едноосни ремаркета с капацитет от 2 до 8 тона. Преминава се през двуосни от 6 до 20 тона и офертата завършва с триосни с тегло от 24 тона. Всяко ремарке може да бъде оборудвано с два или три реда канати, брезент със стълба и платформа. За тях се предлага и богата гама от гуми. Характерно за всички Fliegl ремаркета е, че са с подобрена функционалност и визия. Шаситата им са изработени по специална технология и са горещо поцинковани. Всичко това е с цел увеличаване на експлоатационния им живот и намаляване на разходите по поддръжката.

И тук специализацията се казва думата. Произведени от същата фирма товарни машини, ASW Taurus, са ремаркета с избутваща стена за транспорт на големи обеми силаж. Характеризират се със сигурност, комфорт, чистота, спестяват излишни курсове чрез високата си продуктивност. 

Специализирани за неравни и наклонени терени са разхвърлящите машини MINIFEX
Специализирани за неравни и наклонени терени са разхвърлящите машини MINIFEX
Вертикален тороразпръсквач на JYMPA
Вертикален тороразпръсквач на JYMPA
Разпръсквачки JYMPA от серия FR
Разпръсквачки JYMPA от серия FR
Тороразхвърлящият модел TA от серията AFO
Тороразхвърлящият модел TA от серията AFO
Торачката AFO PL се използва и за градини и лозя
Торачката AFO PL се използва и за градини и лозя
 Самосвално ремарке Fliegl с тристранно разтоварване
Самосвално ремарке Fliegl с тристранно разтоварване
Fliegl ремаркета са универсални, с много възможности
Fliegl ремаркета са универсални, с много възможности