„Познавам неговия баща и явно агробизнесът се очертава наследствен, така че докато такива млади хора остават в България и развиват българското земеделие, аз съм оптимист за неговото бъдеще“. С тези думи  министърът на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков, връчи приза "Агробизнесмен на България" 2021 на Венелин Делгянски, управител и съдружник във Ви Ем Агротрейд ООД.

Венелин Делгянски е „Агробизнесмен на България“ за 2021 г.

Венелин Делгянски е „Агробизнесмен на България“ за 2021 г.

Венелин Делгянски е един от малкото примери у нас за иновативен фермер. Като използва 20-годишния си опит в земеделското производство, главно в семейната фирма „Гранд Агро“ ООД в гр. Раковски, където обработват 65 000 дка земя, той се обръща към технологиите и услугите за прецизно земеделие, за да постигне не само краткосрочни, но и дългосрочни резултати. „Бъдещето е едно: дигитализация във всички селскостопански сектори, все по-прецизно използване на ресурсите, необходими за извършване на нашата дейност. Който успее да се справи с това, той ще оцелее“, убеден е Венелин Делгянски.

Венелин е от най-типичните примери за фермер успешно второ поколение в агробизнеса - поел щафетата от баща си - Йосиф Делгянски. Затова още през 2017 г. бе отличен от в. „Български фермер“ в категорията „Млад фермер“.

„Когато преди 4 години взех малкия петел за "Млад агробизнесмен", си пожелах след известно време да взема и големия. Това е не само чест, но и отговорно решение. Едната причина да се съглася да получа тази награда е баща ми и искам да си я поделя с него, защото това е човекът, който ме е научил на всичко и ми е дал път в живота. Тя е и за цялото ми семейство и искам да призова всички да обръщат повече време на семействата си, защото не всичко е работа“, заключи новият агробизнесмен на България.

Първото отличие от категориите за успели личности и фирми в земеделието и агробизнеса бе

"Агроиноватор" за  "Ондо солюшънс".

Отличието "Агроиноватор"за компанията ОНДО получи Свилен Младенов. Връчи му го Красимира Иванова - маркетинг мениджър на БАСФ "Решения в земеделието"

Отличието "Агроиноватор"за компанията ОНДО получи Свилен Младенов. Връчи му го Красимира Иванова - маркетинг мениджър на БАСФ "Решения в земеделието"

Ако сте в агробизнеса и търсите начин да увеличите ефективността на стопанството си чрез автоматизация и прецизно земеделие, една млада, но с отлични специалисти компания може да ви помогне. Ако се стремите да пестите природни ресурси, ОНДО има технология и за тази цел. Екипът на стартъп компанията е с дългогодишен опит в изграждането и интеграцията на решения за автоматизирано капково напояване, прецизно хранене и климат контрол, както за оранжерии, така и за открити площи. Неслучайно услугите и продуктите на ОНДО се търсят и извън пределите на страната.

Отличието за компанията получи Свилен Младенов, главен агроном на ОНДО. „Бих искал да изкажа благодарности от целия екип на Ондо за тази ценна награда на вестниците „Български фермер“ и „24 часа“. Бих искал да благодаря и на всички фермери, които инсталираха нашия продукт. Те реално са истинските агробизнесмени на годината, те са хората с напредничаво мислене, иноваторите и хора, които са склонни да инвестират в конкурентоспособността“, каза той.

"Модерното българско земеделие има нужда от нови технологии, каквито вие предлагате. Пожелавам ви още повече креативност, за да създавате такива иновации“, обърна се към екипа на ОНДО Красимира Иванова, маркетинг мениджър БАСФ България „Решения в земеделието“, докато им връчваше червеното петле.

За да връчи

отличието в категория "Пробив на пазара"

Съсобственикът на "Минфрут" Мирослав Георгиев с отличието "Пробив на пазара"

Съсобственикът на "Минфрут" Мирослав Георгиев с отличието "Пробив на пазара"

на сцената се качи Васил Василев, директор „Свежи храни“ и прокурист в „Кауфланд България“. „Изключително сме щастливи да дадем наградата на „Минфрут“, защото знаем колко труд усилие и средства коства да се произведе висококачествена продукция, каквито са техните ягоди и боровинки. Те са един надежден и лоялен партньор и това носи полза всички страни. В „Кауфланд“ вярваме, че българската продукция е качествена и виждаме, че на родните производители трябва да им се дава шанс за развитие“, заяви Василев преди да предаде наградата в ръцете на Мирослав Георгиев, съдружник в „Минфрут“.

От бригада за бране на ягоди във Великобритания до отглеждането им у нас за най-голямата търговска верига "Кауфланд" е пътят на двамата съдружници в „Минфрут“ Наско Пекалиев и Мирослав Георгиев. Въпреки че са завършили корпоративни финанси двамата решават да се занимават със земеделие още от 2001 г. Започнали са първоначално с десетина декара, които днес вече са 150 благодарение на партньорството с „Кауфланд“, където реализират изцяло продукцията си. Прохождат и в отглеждането на нов продукт – култивирана боровинка, която също предлагат чрез търговската верига. Правят и първи опит за износ на боровинки в Полша. Продукцията им е сертифицирана по стандарта „Глобъл Гап“ за добри практики в селското стопанство.

„Искам да благодаря на нашите партньори, на всички, които ни подкрепиха. На всички, които са на полето, и са основните, които подпомагат нашия бизнес“, каза Георгиев.

Биофермер на годината е ферма „Розино“.

Представителите на биоферма "Розино" със собственичката Албина Ясинская - с отличието, което им връчи Венелина Гочева, издател на "Български фермер" и "24 часа"
Представителите на биоферма "Розино" със собственичката Албина Ясинская - с отличието, което им връчи Венелина Гочева, издател на "Български фермер" и "24 часа"

Отличието връчи Венелина Гочева, издател на в. „24 часа“ и „Български фермер“. „Г-н министър, зеленият проект това са хората, които ще излязат на сцената“, представи победителят тя. „За нас е голяма чест да сме тук и нашият труд да бъде така оценен. Това е и стимул да вървим напред, надявам се да бъдем известни не само в България“, сподели Албина Ясинская, създател и собственик. Тя представи целия млад екип, който стои зад този проект.

Как човек може да възстанови природата и да подобри биологичното разнообразие като същевременно прави продукт от това? Примерът е биоферма с екохотел Розино. В стопанството се отглеждат крави Джерсей, биволи, коне. Тук нищо не се изхвърля. Внасянето на пластмаса е ограничено. Млякото се преработва в млечни продукти и в занаятчийски сладоледи джелато. Албина Ясинская – собственичката на фермата, е един от малцината джелато майстори, прославящи България на международни изложения и състезания.

Във фермата редовно се организират отворени дни за посещение, а гостите могат да научат повече за изпитаните практики в биологичното земеделие и пермакултурата.

Отличието "Учен с принос за сектора"

отиде при доц. Божидар Иванов, директор на Института по аграрна икономика към Селскостопанска академия.  доц. Божидар Иванов с отличието "Учен с принос за сектора", което му връчи зам. изпълнителният директор на ДФ "Земеделие" Боряна Алексова

доц. Божидар Иванов с отличието "Учен с принос за сектора", което му връчи зам. изпълнителният директор на ДФ "Земеделие" Боряна Алексова

„За мен тази награда е повече като поглед в бъдещето за това какво мога да направя, отколкото за това, което вече съм направил. Чувствам се задължен, че трябва да дам своя принос за земеделието. Науката е свързана с развитието на сектора особено в бъдеще“, с тези думи Иванов прие отличието. Аграрната икономика е сферата, в която днес той е един от най-добрите специалисти у нас. Вярва, че като земеделска страна България винаги ще има силен земеделски сектор.

Иванов стои и зад създаването и ръководството на Центъра за икономическа анализи в селското стопанство КАПА. Следва популярният в САЩ научен подход на моделиране (предвиждане и разработване на сценарии). Автор е на един от трите Swot анализи, свързани с подготовката на Стратегическия план за ОСП.

„Искам да благодаря на организаторите и да ви кажа от името на банка ДСК, за нас е огромно удоволствие да връча награда на млада бизнес агродама. Запознах се с нея преди събитието, разбрах че освен, че е една амбициозна дама, както в производството, така и за каузата борец на млекопроизводителите, е и майка на 4 деца. Аз съм много впечатлена, надявам се, че ще има все повече такива млади хора, които ще развиват земеделието“, каза Диана Митева, изпълнителен директор на Банка ДСК и ръководител направление Банкиране на дребно, докато връчваше отличието

"Млад агробизнесмен" на Галина Мирчева,

Галина Мирчева носител на отличието "Млад агробизнесмен" 2021 и Диана Митева, изпълнителен директор на Банка ДСК и ръководител " Банкиране на дребно"

Галина Мирчева носител на отличието "Млад агробизнесмен" 2021 и Диана Митева, изпълнителен директор на Банка ДСК и ръководител " Банкиране на дребно"

овцевъд от с. Петърница, област Плевен.Тя е майка на 4 деца и освен за тях се грижи за близо хиляда овце. Любовта към животните е още от ранното ѝ детство. Но занаятът не е никак лек. „Когато ми е лесно, сякаш нещо ми липсва“, казва Галина Мирчева, не спира да се учи и да се бори за справедливи каузи. Тази година Галина се дипломира в Аграрния университет – Пловдив, със специалност Селекция и репродукция на животните и вече сама взема семенен материал и осеменява животните си. По нейна инициатива вече втора година овцевъди от района на Плевен предават заедно млякото си на мандри, за да защитят добрата цена. Макар, че сдружаването не е присъща на българина черта, за Галина това е правилният подход – доволни са и фермерите, и мандрите.

„Много благодаря, изключително съм развълнувана. Чувствам се много щастлива за наградата, искам да отправя своите благодарности за подкрепата от моя съпруг, и да благодаря на децата, защото те ми дават сили да се боря всеки ден в не толкова лесен отрасъл. Като представител на младото поколение искам да се отправя към младите хора с годините научих важен урок, че човек трябва да бъде упорит, да следва своите цели, когато се бори, неминуемо идват успехите. Няма сладък и лесен път“, напомни Мирчева.