Не става дума за опасни болести, а за паразити, напомнят от федерацията на ветеринарите в Европа (FVE)

Жени Владинова

В Германия се произвежда много повече свинско месо, отколкото се консумира. Почти половината от него се изнася. Най-големият купувач на немско свинско месо е Италия със 17%, следвана от Холандия, Китай и Полша с по 9%.

Кои са най-големите играчи в германската месна индустрия? Най-голямата германска кланица е Tonnies. В помещенията на компанията в Северен Рейн Вестфалия всеки ден се колят около 20 000 прасета. По брой на заклани животни Tonnies има 30,3% пазарен дял, според Синдиката на германските свиневъди (ISN).

Според данни на Статистическата служба на Европейския съюз (Евростат) 146 млн. прасета се отглеждат в 27-те държави-членки през 2020. Само в Германия има 80 хиляди фермери, които развъждат и угояват прасета. Броят им е вече 27,1 милиона - повече отвсякога.

Според Германската асоциация на фермерите

повечето свиневъди се борят да оцелеят

И така е от няколко поредни години, но последните две 2020-2021 са особено трудни. Разбира се, една от причините е ниската изкупна цена на месото, но има и други фактори. Според Германската служба за земеделие (ZMP) един регистриран земеделски производител за угояване на свине получава около 130 евро на животно. Но след приспадане на цената на фуражите остават средно 7.50 евро. А за покриване на разходите на прасе са необходими 23 евро, напомнят от ZMP. И за да не бъркат още по-надълбоко в джоба за излишни разходи, от Федерацията на ветеринарите в Европа (FVE) напомнят на свиневъдите

да провеждат целенасочена профилактика

и да поддържат добра хигиена, за да предпазят фермата си от болести. Пазейки се от АЧС, те сякаш пренебрегват проблема с паразитите. Затова препоръката е да не дават никакъв шанс за инвазия от ендо- и ектопаразити в свинефермата. Защото, заразени с тях, животните са склонни към депресия, която влияе негативно върху продуктивността. А тя е пряко свързана с рентабилността на фермата.

Симптоми за опаразитяване: Свинете губят апетит, стават неспокойни и лесно плашливи. При опаразитените свине-майки намалява отделянето на мляко, растат загубите на прасета бозайничета, защото много от малките не наддават достатъчно на тегло и изостават в растежа си.

От ектопаразитите най-разпространени са кърлежите и въшките. И двата вида ектопаразити много често се разпространяват при отглеждането на свине-майки и лесно преминават и при малките прасенца, и при свинете за угояване. По този начин може да се зарази и опаразити цялата свинеферма. А това вече е голям проблем.

Как става заразяването: Женските кърлежи пробиват дупчици в кожата на свинята и там снасят яйцата си, а мъжките се настаняват върху кожата. От яйцата, преминавайки през много стадии, се излюпва новото поколение кърлежи.

Паразитите нанасят щети върху кожата

Появяват се зачервени участъци и мехурчета, пълни с течност. След това кожата на засегнатото място се удебелява и се покрива със струпеи, където се натрупват кърлежи. Най-уязвими участъци са: кожата на главата; клепачите; вътрешната част на ухото; вътрешната страна на бедрата.
Животните изпитват силен дразнещ сърбеж, постоянно се чешат и разраняват допълнително засегнатия участък на кожата. Тъй като свинете стават плашливи, това затруднява работата на хората във фермата особено в родилните боксове. Свинете майки са неспокойни и постоянно стават и правят опит да се движат. След това при опитите да легнат отново често притискат новородените прасенца.

Статистиката сочи, че от

80 до 90% от племенните стада са нападнати от кърлежи или краста

За профилактиката и лечението на животните в опаразитената свинеферма на стопаните се предоставят специални миещи противопаразитни препарати, с които се обливат гърбовете на свинете. Така че първата стъпка към обезпаразитяване е редовното къпане на свинете майки. Схемата е следната: за да се отдели замърсяването по кожата и евентуалните участъци със струпеи, причинени от кърлежите, свинете се мият с чиста топла вода. След това с четка кожата се обработва със съответните противопаразитни препарати и чак след това се пускат в родилните боксове, които също предварително са обработени с дезинфекциращи средства. Това обливане и измиване с препарати най-често е достатъчно за лечение на крастата.

Инжекционно лечение най-често се прилага за премахване на кърлежите. Като при всяко адекватно лечение, и тук основният момент е дозировката и по-точно достатъчно висока доза от противопаразитния препарат.

За 100 кг живо тегло е необходимо да се предвидят 3 мл от препарата. Точната дозировка е много важна, защото малката концентрация не е опасна за яйцата на кърлежите. И тъй като свинете майки и нерезите достигат до 300 кг живо тегло, количеството препарат за инжектиране би трябвало да е около 9 мл. Затова е наложително, преди поставянето на инжекцията, да се премери всяко животно и да му бъде поставена съответстващата доза от противопаразитния препарат. Инжекциите против кърлежи се правят мускулно или подкожно.

Лечението на крастата обезврежда и въшките

Свинската въшка е с дължина 5 мм, така че на дневна светлина не е трудно да се забележи върху кожата на свинята. Въшките снасят яйцата си, като ги прилепват в областта на шията, плешките и по врата на свинята. Въшките се хранят с кръвта на животното, пробивайки кожата. Това предизвиква силен дразнещ сърбеж. Добрата новина е, че при лечението на крастата и кърлежите се премахват и въшките от кожата на опаразитените животни. Ако въпреки това останат въшки, значи предприетите мерки не са били ефикасни.

Важно! При лечение със специални препарати трябва да се вземат предвид всички противопоказания, за които се съобщава при използването на медикамента. Ако се използват два различни препарата, между приложението им трябва да има 30-дневна пауза.

(Ползвани данни на Евростат, Федерацията на ветеринарите в Европа - FVE, и Германската служба за земеделие - ZMP)

 Лечение при кърлежи при прасета се изисква рядко. Ако има само няколко, те могат да бъдат премахнати ръчно.
Лечение при кърлежи при прасета се изисква рядко. Ако има само няколко, те могат да бъдат премахнати ръчно.
Свинската въшка се намира по всички части на тялото, но особено в гънките на кожата около врата, челюстта, хълбоците и от вътрешната страна на краката.
Свинската въшка се намира по всички части на тялото, но особено в гънките на кожата около врата, челюстта, хълбоците и от вътрешната страна на краката.
Мухите влизат в контакт с изпражненията, кожата и слузта и млякото свинете майки. Когато достигнат достатъчно високо ниво, те могат едновременно да дразнят прасетата чрез ухапване (в зависимост от вида муха) и да станат основни преносители на болестотворни организми като патогенни щамове на ешерихия коли, салмонела, стрептококи и ротавирус.
Мухите влизат в контакт с изпражненията, кожата и слузта и млякото свинете майки. Когато достигнат достатъчно високо ниво, те могат едновременно да дразнят прасетата чрез ухапване (в зависимост от вида муха) и да станат основни преносители на болестотворни организми като патогенни щамове на ешерихия коли, салмонела, стрептококи и ротавирус.