През следващите няколко дни в България ще вали, очакват се „количества от 40-50 литра, но съвременно добре разпределени през денонощието, което пълни реките, но разливите не са много големи“, каза климатологът проф. Георги Рачев в „Тази сутрин“.

Причината за валежите в „трети добре оформен средиземноморски циклон, който връхлита Балканите и специално Гърция“. Особено тежко ще е положението в Ксанти, Александруполис и Атина в тежката ни съседка, посочи климатологът.

У нас този циклон ще засегне Южна и Централна България, а в събота и неделя ще има много валежи в източните части на страната, а след това ще се изтегли на изток през Черно море.

Добрата новина е, че „от вторник нататък избухва късната есен“ и „до края на месеца ще бъде топло“, прогнозира проф. Рачев, като отбеляза, че температури над 20 градуса няма да са изненада около 22 октомври.

Ноември също „може да ни изненада с хубаво време“, каза климатологът. Падналият вчера сняг в планините ще се стопи, а снежна покривка, подходяща за ски може да очакваме около Коледа, но шофьорите не трябва да бавят смяната на летните гуми, коментира проф. Рачев.