По рецепта на Агенцията за опазване на околната среда на САЩ

Кошът за компостиране на червеи, известен като вермикомпостер, може да бъде сравнително евтин и лесен за поддръжка. Агенцията за опазване на околната среда на САЩ предлага следните указания как да се изгради контейнер за компостиране на червеи, предназначен да се използва в домашни условия.

На закрито червеите няма да замръзнат през зимата или да се затоплят твърде много през лятото. Мазето може би е най-подходящото място, тъй като ще произвеждате компост и „чай“ от червеи в компостера.

С какво да се снабдите  Купчина настъргана хартия, която да се използва за компостиране на червеи

Купчина настъргана хартия, която да се използва за компостиране на червеи

1. Две пластмасови кошчета – едното трябва да е по-високо и да лежи в другото. Долната кутия не се нуждае от капак. Тя може да е гумена или от пластмаса, приблизително 40х60 см и 10 см висока. Допълнителната дължина ви позволява да извадите излишната течност („чая от червеи“) за употреба другаде (например в градината, за растения, храсти и др.).

Горната вана трябва да има похлупак, за да не позволи на червеите да напускат кутията. Той също така трябва да бъде до известна степен гъвкав, за да може да пробиете дупки в него. Вана от около 60 литра, която е приблизително 40х50х40 см ще работи добре.

2. Бормашина и свредло (3 мм) за пробиване на посочените по-горе отвори.

3. Мрежа, която да залепите на дупките, за да не позволите на червеите да избягат. Онази, която се използва за прозорци, е добра идея - просто не използвайте метал, който ще ръждясва с течение на времето, когато е изложен на влага в контейнера. Имате нужда само от малки парчета.

4. Водоустойчиво лепило - за да поддържате мрежите на място, дори след като се намокрят.
5. Настъргана хартия - достатъчно, за да напълни кошчето с дълбочина 7-8 см и допълнително да добавяте всеки път, когато храните червеите веднъж седмично. Почти всякакъв вид хартия работи, но избягвайте тежка, лъскава и цветна хартия.

6. Малко пръст - половин килограм ще бъде достатъчен. Просто се уверете, че в нея няма вредни химикали. Ако всичко върви добре, червеите скоро ще произвеждат собствен компост.

7. Малко вода - необходима, за да се навлажни хартията и земята, за да се създаде благоприятна за растежа на червеите среда. Накиснете хартията и след това я източете преди употреба.

8. Червеи - препоръчват се половин килограм калифорнийски червей, тъй като те бързо консумират отпадъци, но дъждовните червеи също работят. Имайте предвид, че контейнерите за червеи произвеждат нови поколения червеи, както и страхотен компост.

9. Гребло или лопатка - необходима за преместване на компоста според нуждите в кошчето.

10. Кошче за хранителни отпадъци - използвайте малка кутия с плътно прилепнал капак, за да съберете остатъци от зеленчуци и плодове.

Защо просто не поставите храната направо в кошчето за червеи? Червеите се справят най-добре, когато се оставят на мира, така че е най-добре да ги храните само веднъж седмично. Използвайте контейнера за остатъци от храна, за да събирате отпадъци за една седмица и след това да храните червеите седмично.

Защо кутията е с дупки? 

Отворите, които ще направите близо до горната част на ваната позволяват на червеите да дишат въздух. Дупките близо до дъното на ваната пък трябва да позволят на излишната течност да изтече от кутията, за да не се удавят червеите. Можете да управлявате течността ръчно, но е трудно да я получите точно както трябва, така че дупките правят кошчето по-лесно за поддръжка. И двата комплекта отвори са покрити с фина мрежа, така че червеите да не избягат.

Подготовка на кошчетата 

Пробийте отвор (с големина 2,5 см) на разстояние около 5 см от върха на по-високата кофа, от едната ѝ страна. Още една дупка трябва да има от противоположната страна. Пробийте четири 3-милиметрови дупки близо до дъното, до ъглите на кошчето.

Покрийте всеки от отворите с решетката и я залепете с водоустойчивото лепило. Уверете се, че лепилото е напълно сухо, преди да продължите към следващата стъпка.

Поставете високата кошница в късата кошница. НЕ пробивайте дупки в късата кошница.

Подготовка на хартия, почва, вода и червеи:

Смесете настърганата хартия, почвата и достатъчно вода, за да навлажнете всичко. Поставете сместа във високия контейнер и напълнете до дълбочина около десетина сантиметра. Добавете червеите си към сместа и ги оставете да свикнат за един ден, преди да ги нахраните. Уверете се, че сместа е много влажна, но не образува локви вода.

Хранене на червеите

Събирайте остатъци от храна, като зеленчуци и плодове, хляб, торбички чай, утайка от кафе и зърнени храни в контейнера за остатъци от храна, докато готвите и почиствате след хранене. Не включвайте странични животински продукти (мазнини, кости, млечни продукти, месо). Също така, на червеите може да отнеме повече време, за да обработват дървесни или сухи предмети като стъбла или външния слой на лук. Червеите ще ядат хартия, стига да е тънка или нарязана на малки парченца, но няма да ядат пластмасови или платнени торбички за чай, филтри за кафе или етикети, поставени върху продуктите от магазините за хранителни стоки.

Веднъж седмично направете следното:

* Изхвърлете остатъците в кошчето за червеи.

* Внимателно използвайте греблото, с което да направите дупка, в която да поставите отпадъците.

* Хвърлете малка шепа настъргана хартия.

* Добавете всички остатъци от храна върху хартията.

* Покрийте ВСИЧКИ остатъци храна с пръст и влажна хартия. Изложената храна привлича мухи, но покритата - не. Добавяйте земя и влажна хартия в кошчето, докато червеите направят достатъчно компост, който да използват, за да покрият остатъците от храна.

* Обърнете внимание какво червеите ядат и какво не. Премахнете всички остатъци, които червеите ви не са яли от известно време, тъй като може да не харесат този вид храна (например, някои червеи няма да се справят с цяла картофена или цитрусова кора, но могат да ги изядат, ако са нарязани).

* Поставете капака обратно в кошчето за червеи.
Измийте контейнера за остатъци от храна за следващата седмица.

Поддръжка на кошчето  Хранителни отпадъци, които ще бъдат поставени в контейнера за компостиране

Хранителни отпадъци, които ще бъдат поставени в контейнера за компостиране

Веднъж на няколко месеца изваждайте течността от долния контейнер и я използвайте като тор навън върху почвата близо до растенията или за поливане на стайни растения. Когато контейнерът за червеи е пълен (т.е., когато компостът достигне дъното на горните отвори, които сте пробили), направете следното:

* Хранете червеите от едната страна на кошчето за няколко седмици, за да ги привлечете от тази страна.

* След като всички червеи са от едната страна, приберете компоста от другата и го използвайте в саксии, вашата градина или поръсете по двора си. Можете също така да изгребвате компост и червеи върху вестник и да ги сортирате, но това е малко по-трудоемко. Не забравяйте да събирате компост в края на седмицата, преди отново да нахраните червеите.

* Ако в кошчето има твърде много червеи, споделете екстрите с приятели или освободете някои заедно с пръстта във вашия двор.

Големият пластмасов кош ще се използва за компостиране, с помощта на червеи, и греблото до него.
Големият пластмасов кош ще се използва за компостиране, с помощта на червеи, и греблото до него.