На изложението Farm Progress миналия месец северноамериканската компания Raven Industries демонстрира система, която трансформира съществуващите трактори в машини без водачи

Наречена OmniDrive, автономната система позволява на операторите на комбайни да наблюдават и управляват трактора без водач, като се синхронизират с него и разтоварват бункера за зърно в движение. След което да върнат трактора в предварително определена зона за разтоварване.
Технологията първоначално беше налична само като следпродажбено решение за John Deere 8R. Това, че вече е съвместима с Magnum и T8, не е изненадващо предвид CNH Industrial, компанията-майка на Case IH и New Holland. През юни тази година тя сключи споразумение за закупуване на Raven Industries. Очаква се сделката да бъде финализирана преди края на 2021-а.

Ограниченото издание от 75 системи OmniDrive, планирани за тази първа година, е в експлоатация. Понастоящем то е съвместимо със зърнени ремаркета и транспортни колички.

Допълнителни трактори ще последват в бъдеще, а Raven продължава да работи с различни партньори за разработване на автономни решения за машини. Концепцията вече е успешно тествана с комбайни за захарно цвекло.

Остава да видим дали CNHi ще внесе безпилотната технология в Европа.