Сортовете италианска пшеница, които ще ни накарат да говорим за тях и в бъдеще, са вече в България

За първи път и у нас италианската семенарска компания Манара се фокусира върху „новия сезон“, който селското стопанство се готви да изживее с прилагането на стратегията „От фермата до трапезата“. Компанията се стреми да ангажира и българските фермери в изграждането на още по-силно, по-справедливо и по-устойчиво земеделие. Започвайки от посевен материал с отлични характеристики и заготовка, стратегията „От фермата до трапезата“ има за цел да включи и българските фермери в традиционно организираната от Манара „верига за доставки”.

„За тази цел, за новата сеитбена кампания, от нашия продуктов каталог за мека пшеница препоръчваме сортовете Катуло и Набуко, характеризиращи се с висока устойчивост и отличен добив. Сортът Катуло е ранен, осилест тип, който вярвам най-много ще се доближи до очакванията на нашите фермери като добив и показатели”, споделя Божана Гандева, мениджър на групата за Източна Европа. „Катуло е много адаптивен, непретенциозен боец, подходящ за отглеждане от север до юг. Поради тази причина сортът е включен в нашата семепроизводна програма за следващия стопански сезон. Целта ни е да скъсим пътя на селекцията, от селекционера до производствените полета, и да я предложим на възможно най-добра цена”, обясни тя.

Мека пшеница – най-добрите сортове за посев през 2021 г., прeпоръчани от сп. Terra e Vita

„Сортът Набуко е в лѝстата на препоръчаните от списание Terra e Vita сортове за мека пшеница за сеитбен сезон 2021 г. Набуко е премиум пшеница, средно ранен, осилест тип, която освен с отличните показатели на зърното се отличава и с много добър добив, въпреки познатата ни корелационна зависимост качество-производителност. Набуко е нова селекция от 2020г. с отлична агрономическа гъвкавост. Сорт, който позволява и по-късна сеитба, без да компрометира добива. Понася интензивно торене, без риск да полегне. Притежава силни компесаторни качества. Или накратко – сорт, който вярвам ще ни накара да говорим за него и в бъдеще“, представя го Божана Гандева.

Двата сорта, Катуло и Набуко, са включени в пакет - ? тон базови семена Катуло и ? тон семена за масово производство от сорта Набуко. Цената на пакета е 2150 лв/тон.

„Срещу тази напълно конкурентна цена, стопанствата, които решиха да се включат в проекта на Манара, ще могат да произведат готова продукция от Набуко, която ние ще се ангажираме да изкупим, но дори и да получат по-добра цена от местните преработватели или по-близки пазари, за нас е важно фермерите да се възползват от оптимизация на приходите, предоставена от селекцията ни, и в същото време ще си произведат семена за следващата стопанска година от сорта Катуло, който е най-масовият сорт от портфолиото ни за добър добив.

Що се отнася до твърдата пшеница, сортът Зетае представлява валидна инвестиция, способна да гарантира висока производителност с добро ниво на качество. Тази година компанията предлага само семена за масово производство, които за оптимизиране на цената също могат да бъдат включени в пакет с базови семена от сортовете Катуло или Каронте.

Всички семена, които предлагаме тази година, независимо от вида и размножението, са 100% “Made in Italy”. Българските фермери ще могат да работят с качеството, с което работят и техните италиански колеги.

Примерите за съвременните технологии и приложението им в земеделската практика са много и разнообразни, но във всички случаи стъпват върху стабилните основи на сътрудничеството и опита от практиката. В Италия, където кооперирането е на изключително високо ниво, науката и бизнесът често работят заедно за постигане на високи резултати и желаното от потребителите качество при произвежданата земеделска продукция. За щастие, и с много доза късмет, казвам късмет, защото сортовете от селекцията и компанията все още не са познати в България, през този сезон много фермери, от цялата страна, се възползваха от предложения пакет. Селекцията ще бъде изпитана и на високо научно ниво от университети и партньори, за да може за следващата стопанска година да разполагаме с прецизни резултати, както за производителността в различните райони, така и за качеството на произведеното зърно и в България”, допълва Гандева.

Всички ние, които сме част от Групата Манара, желаем успех в новия сеитбен сезон на всички земеделски производители, които са част от нашия проект, както и на онези, които ще го наблюдават!

Ако все още имате свободни площи и желаете да изпитате нашата селекция и във вашето производство, свържете се с нас: 0888 573789 Божана Гандева и 0886 691 945 Йоан-Християн Неков