Фермери инвестират в машини 3 в 1

Пазарът за агротехника през последните месеци се раздвижи (принудително) поради факта, че в икономиката започват бързо да се развиват инфлационни процеси. Практически това става, като се търсят и купуват преди всичко инвентари и почвообработващи машини по формулата 3 в 1, както и екологични трактори, повечето специализирани, в мощностния диапазон до 300 к.с. Започна особен „лов на техника“, казват опитни ползватели и дилъри, като имат предвид и срока до края на септември за проектите по мярка 4.1.

И добавят, че много земеделци, особено овощари, зеленчукари, лозари, картофари, животновъди, дори и зърнопроизводители наблягат на тесните, narrow трактори, маневрени и гъвкави, за всякакви пространства и междуредия, с по-ниски емисии, с малки габарити, но по-работливи и по-икономични. Ефективни са не само в лозя и градини, но и в кравеферми, силози, плоски складове, силажни ями и т.н. Универсални, те стават за целогодишна експлоатация, с ниски разходи за поддръжка.

Сезонните кампании следват нормалния си ход. Мина жътвата, започнаха есенните обработки, торенето и сеитбата. Обичайните за всеки сезон агротехнически мероприятия искат своето. Сега е моментът фермерите да реагират и да действат за подновяване на машинните си паркове. Пазарната ситуация показва, че мнозина от тях, оценили опасностите от агресивната инфлация купуват почвообработващо оборудване, трактори, сеялки и др. Очевидно те оценяват влиянието от бързите промени в цените на суровини, ток и енергоносители - все стимулатори на инфлационните процеси.

Още за пазара и тенденциите при агротехниката четете в новия брой на в. "Български фермер" от 27 септември-3 октомври