Създайте удобство за вас и вашите животни

Събрахме няколко интересни и бюджетни идеи, с които може да направите животът на кози, овце, крави и коне по-хубав у дома. Не само те ще бъдат щастливи, но и за самия стопанин грижата за стопанството ще е лесна и приятна.

От тези идеи пък може да се вдъхновите вие сами да изобретите нещо ново и интересно. Успех!

Рампа за доене

Измерете най-голямата си коза и отрежете парчета дърво до желаната дължина за платформата, рамката й и краката на стойката. Сглобете дървото в рамката на доилната стойка, използвайте шперплат и дървени плоскости и панти, с които да прикрепяте отделните части – може да си вградите спускаща се седалка. Прикрепете рампата към ограда на стойката от една страна и към втора, където ще се храни животното.

Изрежете подходящ жлеб от две дълги дървени дъски, поставете дъските в кухината на предната ограда, залепете едната дъска на място и прикрепете втората към въртящ се прът. Пробийте закопчалка за порта в горната част на дъските. Боядисайте или украсете рампата за кози и помислете за покритие на пода, така, че козите да не се пързалят.

Изобретения от палети 

Превърнете дървения палет в хранилка за сено за вашите овце и кози. Извадете средните дъски от задната страна на палета и прикрепете парче шперплат към гърба на палето. Прикрепете дървена греда по дъното на хранилката, подредете бетонни блокове, за да направите стойка, и вържете горната част към стълб на оградата.

Храна-играчка

Направете люлееща се играчка за малки и големи животни.

Вариант 1: Изрежете два отвора от двете страни на ръба на кофа и завържете връв. Направете дупки близо до дъното на кофата и поставете безопасни лакомства, като моркови, стъбла от целина, резенчета тиквички или кичури зърнена трева. Закачете играчката за лакомства някъде, където тя може да се люлее свободно. Направете повече играчки за игра на множество коне.

Вариант 2: Нарежете ястия, подходящи за коне, на малки хапки, завържете връв и нанижете лакомствата на връвта. Закачете зеленчуковото шишче някъде, където може свободно да се люлее.

Вариант 3: Поставете голяма спортна топка в мрежа, преплетете въже през мрежата точно над топката и след това отрежете излишната мрежа. Плъзнете плътно морковите между топката и мрежата и закачете играчката във вашата конюшня, където тя може да се люлее свободно. Използвайте излишната мрежа, за да направите повече играчки за другите си коне.

Вариант 4: Нарежете класове царевица на две, на три и пробийте дупка през центъра. Отрежете въже до размера, необходим за зоната за игра, промушете парчетата царевици през връвта и направете възли от двете страни, за да държите лакомствата през интервали по въжето. Помислете за допълнителни зеленчуци, като например глава маруля или моркови, и закачете въжето на височина, която вашите кози могат лесно да достигнат.

Животните обичат да се почесват 

Направете четка за вашите коне, кози или други еднокопитни животни. Отрежете парче дървена дъска в правоъгълна форма. Един от вариантите е да купите четки или пък да свалите дръжките на няколко продълговати глави на метла. Пробийте дупки в дъската, в които да мушнете и въже/свински опашки, за да го завържете за ограда или порта.

ФОТООКО 

Подредете инструментите си в палета.