Показахме ви лесен начин как сами да си измайсторите от цимент малко котлонче на дърва. Продължаваме в същия „циментов“ дух със саксия за цветя.

Ще ви трябва леген, гевгир или друг пластмасов съд, в най-добрия случай такъв с интересна украса и конфигурация на дупчиците, както и циментов разтвор. Преди да започнете, трябва плътно да увиете гевгирът с тиксо от външната страна.

1) Предварително намажете пластмасовия съд с пресовано масло. Следва рецептата с разтвор от 3 части фин речен пясък, 1 част цимент, малко вода – така, че да не стане на каша, и объркайте. После в по-малка кофичка сложете малка част от праха и го омесете с 1 чаша вода.

2) Капнете малко от консистенцията в гевгира и го оваляйте отвсякъде с течността, както например омасляваме тава преди готвене или приготвяне на палачинки в тиган. Поръсете малко от сухия цимент и оставете за няколко минути.
Сн. 05-2-3

3) В работния ни съд, в който е циментовият разтвор, може да излеете от остатъка от малката кофичка и с помощта да мистрия и/или голяма стара лъжица да взимате части от него и да оформяте по стените на съда.

4) За да изгладите вътрешността, може да капвате по малко вода. Направете дупка за оттичане с клечка или друго кръгло нещо, което ще изхвърлите. Оставете да изсъхне за едно денонощие, махнете тиксото от гевгира и обърнете циментовата саксия. Боядисайте, ако искате да направите изделието си по-красиво и цветно.

5) А за да го повдигнете, може да му направите пиедестал по същата рецепта с форма от авариен конус, който да залепите с цимент на готовата саксия.

 

Още идеи за най-добрите 

Ако вече имате опит, може да опитвате и с по-сложни фигури. Ние само ще ви подадем още няколко хитри и нискобюджетни идеи с какви материали и форми може да създавате циментови кашпи, саксии и други дворни изобретения.

С кори от яйца 
Начинът да оставите вътрешността празна е да сложите пясък.

Миниатюрни за хола 

Използвайте непотребни кофички и пластмасови и картонени форми, за да направите малки кашпи за цветя.

Като чувал 

За най-добрите майстори. Напълнете найлонов плик с циментов разтвор, вкарайте изрязана в гърлото бутилка или кофа, завържете торбичката с въже. След като изсъхне, махнете найлона и кофата/бутилката.

Източник: https://www.youtube.com/watch?v=kTXBMpHFm-4