Здравейте! Имам въпрос, на който моля да ми отговорите при възможност. През пролетта си посадих иглолистно, предполагам че е някакъв вид конифери - моя приятелка ми беше дала семена, от които поникнаха 2, точно тях засях тази пролет. Вървяха добре, развиваха се правилно, но през голямата жега през август едното, по- развитото, започна да жълтее около стеблото. Тъй като го поливах всеки ден, реших че са акари и го напръсках с нуреле и топаз. Оправи се временно, но миналата седмица пак пожълтя и пак го пръсках, този път с нуреле и едно силно лекарство против белокрилка (забравих му името). Този път обаче жълтото не изчезва. Моля, посъветвайте ме какво да правя. Още повече, че забелязах същото и при другото конифери, което си бах купила от магазина преди 2 месеца. Предварително благодаря и Ви изпращам снимки на болните ми растения.

Този въпрос ни зададе Диана Богатинова във фейсбук страницата на Градина 24.

На този етап от годината няма място за притеснение. Пожълтяването на старите иглички е естествен процес. По този начин растението се самопочиства от вече нефункциониращите на пълни обороти листа, съхранява енергия и хранителни вещества и се подготвя да образува нови през следващия вегетативен сезон.

Друга възможна причина за пожълтяването може да бъде прекомерното поливане, имайки предвид, че нощите вече са по-хладни. Поливките трябва да се намалят драстично, а към края на октомви и началото на ноември да се правят по изключение, ако есента е суха. Естествено това се отнася за растенията в градината. При контейнерно отглеждане се подхожда според ситуацията.

От снимките не може да се види ясно дали има повреди от неприятели, но едно-две профилактични пръскания няма да навредят. Все пак считаме, че няма място за притеснение.