Как да му помогнете да се справи с тревожността в края на топлия сезон

Краят на летните дни наближава, а с това се завръща и носталгията към мързеливия ритъм на сезона. Но само трябва да погледнете към кучето си, за да видите, че и то може да тъгува за отминаващото лято.
Загуба на апетит, тревожност, нощно крачене, копаене, лаене, дъвчене, дори депресия - всичко това са червени лампички, които ви казват, че нещо може да не е наред с вашето куче. Но ако поведението съвпада с края на сезона и е нехарактерно за вашия иначе добре възпитан любимец (и ветеринарният ви лекар е изключил някакъв физически проблем), е време да помислите върху възможността виновникът да е просто краят на лятото. За щастие минаването през това изобщо не трябва да е трудно. Ето няколко стъпки:

1. Бъдете наясно с връзките

Имайте предвид близките отношения, които кучето е създало през последните седмици на свободно движение. Ако случайно са с член на семейството, който е на посещение или планира да се изнесе (например дете, което отива в университет), опитайте да създадете нови връзки с член на семейството, който ще продължи да живее в къщата. Определянето на нов съквартирант преди кучето да загуби стария си ще помогне да се избегнат стресови ситуации на сън.

2. Лидерство в цялото семейство

Лидерството дава на кучето нещо, на което да разчита, когато рутината и членовете на домакинството се променят. Нека всеки в къщата да има ред за хранене. Помолете любимеца си да седне и дайте яденето като награда за изпълнението на командата.

Научаването на кучето ви да се подчинява на основните команди на всички в къщата ще го приучи да работи за повече от един шеф, като същевременно усъвършенства уменията му. След като животното се научи да работи за цялото семейство, сезонните промени в домакинството ще имат по-малко стресиращ ефект върху него, тъй като длъжностната му характеристика остава същата.

3. Използвайте познати обекти

Използвайте познати предмети, за да правят компания на кучето през нощта и когато е само през деня. Дреха или спално бельо, миришещи на вас или на любим член на семейството, ще му помогнат да се чувства по-малко самотно, когато ви няма. Четириногите също търсят своите хора в предметите, които миришат най-много на нас, така че миризлива, стара тениска ще свърши добра работа.

4. Навлезте бавно в новите рутини

Облекчете кучето в новите рутини. Ако членът на семейството, който разхожда животното или спи с него, скоро ще прекарва по-малко време у дома, нека тези дейности се поемат от някой, който ще присъства по-постоянно. Направете това седмица или две преди рутината да мине в новия си облик, за да избегнете внезапна промяна. По същата причина, ако домът ви скоро ще бъде празен, докато децата са на училище, постепенно започнете да оставяте кучето само (час или два наведнъж), подготвяйки го за скорошната тиха къща.

5. Стимулирайте го с упражнения

Стимулирайте тялото и ума на любимеца си с последователни упражнения. Независимо от сезона, те могат да бъдат ключът към решаването на множество проблеми с кучешкото поведение. Дъжд или слънце, топло време или студ, ежедневни, физически упражнения са задължителни. И тъй като скуката може да насърчи списък с нежелани поведения (като копаене, дъвчене, лай и скачане), стимулирането на ума на вашия четириног приятел е също толкова важно, колкото и стимулирането на тялото му.

Съвсем естествено е, след като са прекарали безкрайни дни и нощи с любимите си хора, само за да бъдат оставени накрая сами с часове, че дори на най-добре обучените кучета се е случвало да сдъвчат някой килим. Нещо повече, не бива да ви изненадва, че дори най-спокойното животно проявява признаци на разделителна тревожност, след като е прекарало няколко изпълнени с екшън, забавни седмици с вас и децата. Но отделянето на време, за да го освободите от летните дни, ще ви помогне да избегнете часовете на стрес, които идват с промените през всеки сезон.