Преди да се хвърлите в това начинание трябва да си отговорите на някои въпроси

Ако обмисляте да вземете второ куче, има въпроси, на които трябва да отговорите и стъпки, които да предприемете. Така ще можете да се подготвите за отговорността, която идва с дресировката на новия любимец и адаптацията на настоящия.

Преди да се хвърлите в този нов ангажимент, задайте си следните въпроси:

* Вашето настоящо куче преминало ли е периода си на пале, напълно обучено ли е и свързано ли е с вас? Често е повече от два пъти по-трудно за един човек да обучава две млади животни едновременно. Също така те могат да се свържат помежду си и е по-малко вероятно да създадат толкова силна връзка с вас.

* На каква възраст е вашият настоящ любимец? Много специалисти препоръчват първото ви куче да е на възраст поне една до две години, преди да добавите второ към семейството. Ако имате старо животно, то може да не е физически способно да играе или да търпи пале.

* Какво куче искате да добавите към глутницата? Настоящото голямо или малко е? Имате ли място за две животни и ще можете ли да ги разхождате наведнъж? Кучета с подобни нива на енергия са най-добрите спътници. Някои специалисти предполагат, че четириногите от противоположни полове се разбират най-добре.

* Предстоят ли ви големи събития или проекти? Може би сте забравили колко време е необходимо да отделите за обучение и социализация. Ако времето ви е ограничено, изчакайте, докато графикът ви се изчисти.

* Семейството ви също ли го иска? Ново куче ще промени динамиката на домакинството, като добави повече почистване, време и разходи. Така че е важно всички да се вълнуват от новия любимец.

* Можете ли да поемете допълнителните разходи? Ще удвоите финансовите си ангажименти - двойно по-голямо количество храна, посещения на ветеринар, ваксини, подстригване и т.н. Ако не сте подготвени за допълнителните разходи, не си взимайте второ куче.

Грешните причини

Ако причината за взимане на ново куче е сред изброените по-долу, най-добре е да изчакате.

* „Кучето ми е страхливо, затова искам друго животно да му помогне да бъде по-малко тревожно и невротично.“ Проблемът с това разсъждение е, че кучетата могат да предадат тревогите си на друго четириного, така че тогава ще имате две страхливи животни. Първо поработете върху проблемите с поведението на вашия любимец и след това решете дали искате да добавите още един другар.

* „Кучето ми е агресивно с други животни, затова искам да го науча, че кучетата са приятни.“ Безопасността на вашия нов любимец може да бъде проблем, ако по-голямото четириного е агресивно.

* „Всъщност не искам друго куче, но децата ми го искат.“ Те може да ви убеждават как ще поемат цялата грижа, но по-добре свикнете с мисълта, че вие ще отговаряте за второто куче. Ако стискате зъби или въздишате много, вероятно ще трябва да изчакате няколко месеца и да преразгледате проблема.

Как да представим новодошлия 

Ако все пак си вземете второ куче, ето няколко съвета как да направите прехода гладък.

Първо, запознайте четириногите, когато са на каишка на неутрално място. Прочетете езика на телата им, за да разберете какво казват на вас и едно на друго. Оставете друг възрастен да държи едно от кучетата и се уверете, че и двете животни са на къси, отпуснати поводи. Изведете ги на разходка по различен маршрут от този, с който любимецът ви е свикнал.

След това, ако кучетата изглеждат заинтересовани и спокойни, оставете ги да се разхождат едно до друго. Оставете ги да се подушат. Устно хвалете доброто взаимодействие и дръжте каишките отпуснати. След няколко секунди ги разсейте с лакомства и пренасочете вниманието обратно към вас.

През целия процес следете за скована стойка, повдигане на устни и втренчен поглед - поведение, което може да предхожда ръмжене. Ако видите тези предупредителни знаци, дайте почивка на кучетата, преди да опитате отново.

Направете супер старт 

Докато кучетата не се адаптират едно към друго, което може да отнеме дни, седмици или месеци, опитайте да използвате следния метод:

* Наблюдавайте: дръжте очите си и върху двете кучета по всяко време, когато са заедно, докато периодът на приспособяване приключи. Давайте на всяко животно отделни купи за храна и вода и не оставяйте храна в тях след ядене. Не давайте на кучетата кокали или играчки, докато не докажат, че се разбират.

* Разберете: палето беше ваша идея, а не на кучето ви. С времето, с помощта на хората в къщата, любимецът ви ще се адаптира. Дотогава не забравяйте да обсипвате по-голямото четириного с внимание и любов.

* Очаквайте: вашето по-голямо куче може да коригира малкото с ръмжене от време на време. Така възрастните учат палетата на социални умения. Вашата работа е да наблюдавате, така че нещата да не излизат извън контрол.

* Подсилете: наградете кучето си, когато прояви толерантност към палето. Ако любимецът ви не бяга или ръмжи, когато новодомецът легне до него, го похвалете и възнаградете с лакомство.