То не е нито подкуп, нито трик, а се оказва изключително ефективно

Позитивното обучение (оперантно кондициониране) като метод за обучение включва възнаграждаване на вашето куче за нещата, които прави правилно. Наградата може да бъде играчка, игра или лакомство – зависи за какво ще се труди любимецът ви. За някои хора това звучи като подкуп, а не обучение и те искат кучето им да се подчини, само защото трябва. Но обучението за позитивното насърчаване не е нито подкуп, нито трик. То се основава на науката за обучението на животни и е изключително ефективно.

Какво е оперантно кондициониране 

Може би сте чували за Павлов и неговите кучета. Когато звънецът за вечеря звънне, те започват да слюноотделят. Научили са се да свързват камбаната с идващата храна, така че още преди да пристигне яденето, лигите им започват да текат от очакване. Това явление е известно като класическо кондициониране или асоциативно обучение. То се случва с вашето куче през цялото време. Например, когато звънецът на вратата звъни, кучето ви се вълнува, защото очаква посетител. То се е научило да свързва звънеца с хората от другата страна на вратата.

Но класическото кондициониране се случва неволно. А какво става за цялото активно обучение, което правите целенасочено с вашия любимец? Това е мястото, където идва оперантното кондициониране. Известно също като обучение чрез опити и грешки, то е, когато кучетата се научават да свързват поведението си с последствията от него. И четириногите увеличават честотата на поведение с приятни последици, намалявайки честотата на такова с неприятни. Така че, ако любимецът ви лае, докато говорите по телефона, и му дадете кокал, за да мълчи, то вероятно ще излае отново следващия път, когато се обадите. Кокалът е приятно последствие. Или ако кучето ви притеснява котката и тя го одраска по носа, то ще се замисли два пъти дали да я закача в бъдеще. Драскотината е неприятно последствие.

Добавяне или премахване на стимул 

Тъй като последствията стимулират поведението, обучението цели да ги контролира, за да повлияе на действията на вашето куче, които то избира да изрази. Но как точно работи това? Е, оперантното кондициониране работи на две различни измерения. Първото е дали добавяте нещо или премахвате друго. Например, ако осигурите на любимеца си лакомство, вие сте добавили нещо. Това е известно като положително. Ако отнемете играчка, сте премахнали нещо. Това е известно като негатив. Не мислете за това като добро или лошо, просто добавяне или изваждане.

Второто измерение е дали последицата увеличава честотата на поведението или я намалява. Това е известно като подсилване (всичко, което прави поведението по-вероятно) и наказание (всичко, което прави поведението по-малко вероятно). Отново не мислете от гледна точка на добро или лошо, а просто дали дадено поведение става повече или по-малко често срещано.

Тези две измерения се комбинират, за да образуват четирите точки на оперантното кондициониране. И можете да ги използвате, за да повлияете на поведението на вашето куче.

Подсилване или наказание 

Положително подсилване

Първата точка е тази, върху която трябва да се съсредоточите в обучението си: положително подсилване. Запомнете, че положително означава да добавите нещо, а подсилването означава, че поведението се увеличава. Като давате на кучето си нещо, което то обича (положителното), ако седне, ще сяда по-често в бъдеще (подсилването). Това се нарича още окуражаване/награждаване на любимеца ви.

Положително наказание

Въпреки че положителното наказание е наказание в познатия смисъл, запомнете какво означават термините в научния жаргон. Вие добавяте нещо, което кучето не харесва (положителното), за да намалите шансовете да повторят това поведение в бъдеще (наказанието).

Отрицателно подсилване

При отрицателното подсилване отнемате неприятен стимул, за да направите поведението по-често. Това изглежда контраинтуитивно. Но вероятно правите действия, за да избягвате лошите неща през цялото време, като например почистване на кухнята, за да спрете заяждането на съпруга си. С кучето помислете например дали да дръпнете каишката, когато сте навън и то не прави това, което искате. Ако освободите налягането (отрицателното) веднага щом любимецът ви се съобрази, ще бъде по-вероятно следващия път да направи това, което искате (подсилването).

Отрицателно наказание

Отрицателното наказание трябва да бъде втората опция в колана ви с инструменти за обучение. В този случай премахвате нещо, което кучето ви харесва (отрицателното), за да намалите честотата на поведение (наказанието). Помислете да игнорирате любимеца си, когато скочи върху вас. Така премахвате вниманието си - това, което той иска, за да го обезкуражите да скача в бъдеще.

Фокусирайте се върху наградите 

Въпреки че кучетата учат еднакво чрез всички методи, не искате да ги използвате еднакво. Всъщност дресьорите с положително подсилване се фокусират само върху две точки: положително подсилване и отрицателно наказание. Това означава, че се занимават с неща, които кучетата искат, като лакомства, игри или внимание, като им ги предоставят или понякога ги отнемат. Те не използват неприятни неща, които четириногите смятат за отвратителни, каквито бихте използвали с положително наказание или отрицателно подсилване.

Използването на неприятни средства е отпаднало. Благодарение на неволното усвояване на класическото кондициониране, кучетата, обучени с неприятни действия, често свързват тези отвратителни реакции с треньора и процеса на обучение. Тези кучета не очакват с нетърпение да учат, не искат да изпробват нови неща и връзката със собственика им се разрушава.

Акцентът върху наградите не само влияе върху поведението на животното, но и го учи да обича обучението. Положителното подсилване е свързано с печеленето на добри неща. Без да се страхувате да не направите грешно нещо, вашето куче може да стане активен участник в процеса на обучение. То ще започне да опитва нови неща, ще получи много умствени упражнения и активно ще търси начини да печели награди. Освен това, вместо просто да научи какво да не прави, се научава какво очаквате във всяка ситуация. И накрая, поради класическото кондициониране, вашият любимец ще ви асоциира с прекрасните награди, които предоставяте, а това само укрепва връзката ви. Ето чудесен начин да се възползвате от науката.