Плюсове при синхронизиране на еструса: елиминира сезонността, сгъстява оагванията - за 2 г. овцете могат да родят 3 пъти, фермерите получават целогодишно овче мляко и изравнени партиди агнета

Д-р Валентин Иванов, квмн

Скоро ще започне случната кампания при овцете и фермерите вече правят своите планове за новата стопанска година. Най-често прилаганият метод е осеменяване чрез кочове на сляпо, т.е. в стадото се пуска определен брой кочове за покриване на овцете, когато се размърлят.

За да се размърлят по-бързо овцете и еструсът да бъде пълноценен, фермерите прилагат няколко метода. Опитните овцевъди знаят, че редуването на солева и безсолева диета дава много добри резултати. Това се постига лесно и е много евтино.

Няколко поредни дни се слага в ярмата каменна сол, след което се редува същият по продължителност период на хранене без сол.
Друг ефективен метод за размърляне на овцете е изхранването на покълнало зърно за период около 2 седмици. Това води до сигурно разгонване на по-голямата част от животните. Количество на изхранвани кълнове е около 100-120 г дневно на глава.

Най-добрият метод за контролиране на развъдната дейност при овцете е

синхронизиране на еструса,

защото води до постигане на оптимални резултати по отношение на средства, труд, получаването на повече продукция и съответно по-големи доходи.

За синхронизирането на еструса се използват вагинални тампони, които представляват фина гъбичка, съдържаща прогестерон (например синхропарт). Тампонът се поставя с вагиноразширител и дълга щипка във влагалището или се използва специален апликатор. Той представлява куха тръба, в която се поставя тампонът, след което той се вкарва с бутало до маточната шийка (цервикса). Тампонът престоява във влагалището 10-12 дни, след което се изважда посредством връзката, която се подава от половия орган.

След изваждането на тампона овцете се инжектират мускулно с препарат, съдържащ СЖК (серум от жребни кобили) - например синхропарт PMSG, в доза 400-600 международни единици. Препаратът се поставя мускулно. Обикновено в рамките на 48 часа овцете се разгонват, а осем часа след това се осеменяват.

За по-лесно пресмятане осеменяването се извършва на 50-56-ия час след инжектирането на СЖК. Престоят на тампоните (с толеранс 3-4 дни) във влагалището е времето, през което фермерът трябва да направи организацията за осеменяването.

В изготвянето на плана най-важната част е броят на кочовете, с които се разполага. Така

според броя на мъжките разплодници се правят партидите.

Трябва да се има предвид, че един коч може да покрие максимум 4-5 овце дневно. Ако разполагате с повече кочове, може да извадите тампоните за един или два дни.

Ако кочовете са по-малък брой, следва тампоните да се вадят за 3-4 дни - толеранс, който позволява да се създаде правилна организация по осеменяване на партидите.

Самото осеменяване е вторият и по-важният етап. То се осъществява по два начина - от ръка или изкуствено.

* За изкуственото осеменяване се използва предварително получен семенен материал от кочовете.

* От ръка се извършва, като в малки дворчета се пускат 4-5 размърляни овце и кочът покрива всяка една от тях. Осеменената овца веднага се извежда от дворчето.

* Другият вариант е при коча да се пускат една по една размърляните овце - 4-5 на ден. По този начин се контролира осеменяването на всяко животно и разплодниците се използват най-пълноценно, без да се изтощават.

Не оставяйте осеменяването без надзор.

Чести са случаите, когато от 4-5 отделени овце с коч последният за целия ден покрива няколко пъти една и съща овца. Разбира се, по време на случната кампания кочовете са на специална диета, осигуряваща голямо количество протеин, витамини и минерали. Добре е да се знае, че тампоните „не правят” агнетата, те само разгонват овцете, а за останалото се грижат само и единствено кочовете.
За синхронизацията на еструса се използват само здрави, добре охранени и обезпаразитени овце. Единствено от такива стада може да се очаква получаването на здраво потомство.

Предимствата на този начин на развъждане

Облекчава се трудът на овцевъдите, тъй като агнилната кампания протича в рамките на няколко дни и при това в предвидимо време. Всеки фермер може лесно да пресметне точно в кой ден колко овце ще родят.

При синхронизирането на еструса сезонът няма значение и овцете могат да се разгонват по всяко време. Така овцевъдите могат да получават мляко целогодишно и да бъдат актуални на пазара със своята продукция по всяко време на годината.
Сгъстяват се оагванията, като

за 2 години овцете могат да родят 3 пъти

И още:

* животните имат по-голяма плодовитост;

* при овцете месодайно направление плодовитостта достига до 200%;

* при овцете млечно направление - 150-160%;

* получават се изравнени партиди агнета, което улеснява реализацията им на пазара

Резултатите от овцевъдната дейност при синхронизиране на еструса са предвидими и могат да се правят дългосрочни планове. Всичко това рефлектира положително върху доходите на овцевъдите.

За синхронизирането на еструса в овцефермите се използват вагинални тампони, които представляват фина гъбичка, съдържаща прогестерон (например синхропарт)
За синхронизирането на еструса в овцефермите се използват вагинални тампони, които представляват фина гъбичка, съдържаща прогестерон (например синхропарт)
 Тампонът се слага в специален апликатор, след което се вкарва с бутало до маточната шийка (цервикса)
Тампонът се слага в специален апликатор, след което се вкарва с бутало до маточната шийка (цервикса)
Тампонът престоява във влагалището на овцата 10-12 дни, след което се изважда посредством връзката, която се подава от половия орган
Тампонът престоява във влагалището на овцата 10-12 дни, след което се изважда посредством връзката, която се подава от половия орган