Наскоро ви представихме няколко идеи как да си направите възглавници за двора и верандата. Изложени навън вероятността да се цапат и съсипват е много честа. Затова сега ще ви представим и няколко лесни и умни методи, с които да поддържате меката мебел, да изглежда по-дълго тя чиста и свежа и да си спестите пари.

Преди да започнете почистването, свършете малко подготвителна работа:

* Проверете дали меката мебел има етикет с инструкции на производителя как да се грижите за нея.

* Тествайте почистващи препарати или третиране на незабележимо място, за да сте сигурни, че разтворът няма да повреди тъканта.

* Изберете място във вашия двор, където можете да почистите възглавниците и да не повредите растенията със сапунената вода.
* Уверете се, че мястото, където ще почиствате възглавниците, няма да се разкаля. Може би е най-добре да сложите брезент.

Почистване на външни възглавници 

Първо, премахнете с четка всяка мръсотия. В 2-3 л хладка вода добавете 1/4 чаши мек препарат - перилен за тъкани или пък за миене на съдове. Нанесете сместа върху възглавниците с гъба или четка с мек косъм.

Оставете сапунената вода да попие в тъканта.

Изплакнете обилно с градински маркуч на ниско налягане, за да отстраните всички остатъци от сапун.

Оставете тъканта да изсъхне на въздух.

Ако вашите възглавници имат подвижни калъфки, можете да ги накиснете в разтвор на сапунена вода. След това с гъба или четка внимателно, ако е необходимо, изплакнете с чиста вода и ги оставете да изсъхнат на въздух.

При силно замърсяване 

За дълбоко почистване използвайте по-силен препарат за мека мебел, който е предназначен за водоустойчиви синтетични, естествени и деликатни тъкани.

Не е изключено върху меката ви мебел на двора да се появява мухъл, което изисква добавяне на белина към процеса на почистване. Винаги тествайте белина на скрито място, преди да извършите пълно почистване, и не забравяйте да предпазите дрехите си от пръските белина.

Смесете разтвор от 1 чаша белина с 1/4 чаша мек сапун на 3 литра вода. Напръскайте върху цялата повърхност и оставете да попие в тъканта за 15 минути.

Почистете всички петна с гъба или чиста кърпа или внимателно изчеткайте с мека четка.

Изплакнете обилно с градински маркуч на ниско налягане, за да отстраните всички остатъци от сапун. Прострете да изсъхне на въздух.

Мазни петна 
Повечето течни петна като мляко или червено вино могат да бъдат третирани с прост разтвор на мек сапун и вода – напръскайте, използвайте мека четка или гъба и изплакнете. Колкото по-рано третирате петното, толкова по-добре.

За мазни петна обаче тъканта предварително е редно да се обработи с обезмаслител - за 30 минути до час. Не забравяйте да държите тъканта влажна. Използвайте гъба или четка с мек косъм, за да почистите цялата повърхност. Завършете, като изплакнете с градински маркуч на ниско налягане, докато остатъците от сапун изчезнат. Оставете тъканта да изсъхне на въздух.

Можете също така да използвате царевично нишесте, за да абсорбира мазнини. Отстранете излишното царевично нишесте и почистете остатъците със сапун и вода. Изплакнете с чиста вода, докато изчезне целият сапун. След това оставете възглавниците да изсъхнат.

Вътрешността може да блесне 

1. Смесете топла вода с около 2 супени лъжици препарат за съдове.

2. Наредете възглавниците по пътека/тераса или удобно място и ги облейте със сместа от препарат и вода. Оставете ги така за около тридесет минути.

3. Изплакнете възглавниците с маркуч. Налягането с висока мощност е ключово, за да се премахне мръсотията.

4. Третирайте петната, а и целите възглавници, като поръсите със сода за хляб и изтъркате с четка или парцал.

5. Изплакнете отново цялата възглавница с мощната вода. Оставете да изсъхне на слънце.