Производители от района на Царево ще кандидатстват за европейска защита и на "Странджанския цветен прашец" по подобие на вече признатия за Защитено наименование на произход "Странджански манов мед". Това стана ясно на 18-ото издание на фестивала на Странджанския манов мед в Царево, открит от зам. земеделския министър Георги Събев. .

„С радост приветствам работата по изготвяне на документацията за регистрация и на Странджанския цветен прашец – друг характерен продукт за района. От страна на министерството, имате пълна подкрепа в процеса на кандидатстване“, заяви той. В приветствието си към пчеларите от региона, зам.-министър Събев припомни, че от април 2019 г. „Странджанския манов мед“ е в Европейския регистър на Защитените наименования за произход (ЗНП) и защитените географски указания на земеделските и хранителни продукти. „Признанието за високото качество на този продукт и връзката му с уникалната природа на региона дойде именно с вписването му на европейско ниво, а той несъмнено е черното злато в сърцето на Странджа планина – неповторим със своя специфичен вкус, аромат на печени плодове и карамел“ отбеляза още Събев.

Земеделският заместник-министър посочи, че регистрацията на ЗНП открива нови перспективи за пчеларите в района. От нея могат да се възползват всички пчелари в географската област, които задължително трябва да са в системата на контрол от сертифицираща фирма за съответствие със спецификацията на продукта. „Министерството на земеделието, храните и горите подкрепя пчеларите в тази посока, като за втора година финансира разходите по контрола на ЗНП „Странджански манов мед“, а тези средства се изплащат на производителите (по de minimis) от ДФ „Земеделие“, допълни Георги Събев.

Той призова повече производителите да се възползват от възможностите на ЗНП „Странджански манов мед“. По този начин техният уникален продукт ще се утвърди в максимална степен на българския пазар и ще може да завоюва своето място на европейския и световен пазар на пчелен мед.