Съчетавате практично с декоративно

Живият плет във всяка роля изглежда чудесно - и като ограда, и като разделител на пространството, и като чисто декоративен елемент.
За да може "зелената стена" да радва окото от година на година, трябва да изберете правилните растения и да вземете предвид важните нюанси на грижата за тях.

За да са вашите живи стени надежна защита от чужди очи, ръце и лапи, използвайте проверени правила: плътни насаждения; формиране на подстригана ограда; използване на дървета с пирамидални плътно растящи корони; засаждане на дървета с клони, растящи от самата основа на ствола; използване на бодливи храсти.

За иглолистните ще се наложи да се поохарчите ако преди всичко искате: заслон от вятър, шум, пылах и газове; защита от болестотволни бактерии и микроби; да имате зелена стена през цялата година.
Има много възможности за прекрасно превръщане на живия плет в закачлив акцент и украса за градината. Предлагаме ви 12 варианта.

06-1

1. Зониране на пространството 

Отделете различните зони във вашата градина една от друга, например декоративната от зеленчуковата градина . На снимката живият плет е оформен от габър.

2. Игра с формите 

Група храсти можете да подстрижете така, че да приличат на кубчета, разпръснати от дете.

Контурите на "игровите елементи" се различават ясно, поради различните нюанси на зеленото и височината на "детайлите".
На снимката отляво надясно: кипарис Columnaris, дървесни видове (туя) и круша .

3. Вълнообразна ограда 

Веднъж подрязани от растенията ще покарат нови издънки, което означава, че можете да експериментирате с формата на "стената". Например, вместо обикновен правоъгълник, можете да отглеждате ... зелена вълна!

Вълнообразната ограда е доста надеждна защита а в същото време можете да разговаряте с добри съседи през зеления прозорец.

4. Цъфтяща стена 

Искате ли да заобиколите градината си с цветен разкош? Но трезво преценете дали си струват усилията. Повечето дървета и храсти цъфтят в продължение на 2-3 седмици.

Такива растения ще се нуждаят от повече пространство, тъй като от тях не могат да се образуват тесни стени. Като компромис можете да изберете декоративни видове, които перфектно толерират подстригването, като спирея или глог.

Глогът расте по периметъра на площадката, а цветовете му се открояват на фона на зеления масив. Цветен жив плет може да се отглежда от спирея и кървавочервено френско грозде, а астиблето се засажда в подножието на храстите.

Добре е да се правят свободно растящи живи плетове от красиво цъфтящи храсти, като се дава на растенията достатъчно място за пълноценно развитие.

5. Миксирайте 

Живият плет изглежда ексклузивно с вложки от други елементи. Например, габионите и дървените модули ще бъдат отлична ограда за модерна градина, а оградата от плетеница хармонично ще допълни "зелените стени" на обект, декориран в естествен или селски стил.
Използвайте комбинация от храсти и декоративни елементи.

6. Скрито място за почивка 

Ако мястото за почивка е скрито зад живите стени, ъгълът ще стане по-живописен, защитен и уединен.

7. Дръвчета в оградата 

Повечето живи плетове са съставени от дървесни растения. Оставете няколко издънки по време на резитбата и по-късно оформете миниатюрни кръгли корони от тях.

Съвет: тис, габър и бук са идеални за такъв експеримент, но туята не е толкова склонна да дава нови издънки.

8. Многоетажна композиция 

Спиреята расте в "краката" на фотинията (Photinia), а в основата на каменната подпорна стена цъфтят градински ягоди. Зашеметяващ "несъвместим" ансамбъл!

Играйте с формата: направете живата ограда вълнообразна или релефна!

9. Смело решение 

Не е задължително живият плет да се реже под черта. Можете да си оформите вълниста стена за по-динамична ограда.

10. На преден план 

Жив плет от горски бук огражда обекта само в ъглите, останалата част от територията е ограничена от обикновена ограда.

11. Динамика 

Арки и прозорци създават визуални оси и по този начин внасят динамика в дизайна на градината.

Какво се крие зад арката от бук? Тя ви приканва да погледнете отвъд зеления свод.

12. Разнообразие 

Колонна туя, дървени модули и вложки от класически жив плет - такава необичайна ограда няма да остави никого безразличен!