Хладната пролет и закъснялото затопляне забави развитието на пчелните семейства в Добруджа. В момента пчелите са в добро състояние, но продължителните дъждове не им дават възможност за събиране на прашец, което води до понижаване на продукцията.

„От рапицата и акацията са почти нулеви добивите. Единични са местата, на които колеги извадиха и то малко количество. Сега е разгарът на липата и лавандулата, но заради дъждовете и там ще бъде много нисък добивът. На места започна да цъфти слънчогледът, надяваме се единствено на него, за да спасим сезона. Там много зависи какви са сортовете, има сортове, от които пчелите нямат възможност да вземат нектар”. Това обясни пред dobrichonline Галин Георгиев, председател на пчеларско сдружение „Пчела - Добрич“

Изкупната цена на меда тази година ще се вдигне с около лев и 30 стотинки и ще достигне 4,80 до 5,20 лева за различните видове полифлорен мед, а за акацията от 8 до 11 лева на едро.

„На дребно също се качва цената, защото добивът е малък. По принцип реализация ще има, само да има мед. Количествата мед, които се бяха застояли у колеги, са реализирани още от миналата година. Тази година няма мед и всичко, което излезе на пазара за продаване, се изкупува. Нямаме притеснение за изкупуването, притеснението ни е за добива", посочва още Галин Георгиев.

По думите му единствената държавна помощ, която работи за пчеларството от няколко години е Националната пчеларска програма, но тя не помага директно за отглеждането на пчелните семействата, тя е по-скоро за закупуване на инвентар.

„Това са пари, които отиват при производителите на инвентар, но не и директно при пчеларите. Другата помощ, която получавахме е по de minimis, но тази година нея я няма. През годините тя варираше от 2-3 до 6 лева на кошер, въпреки че беше малко, поне я имаше, а сега и това го няма”, казва Георгиев.