Има възможност за почти целогодишно предлагана на свежи плодове
Почти целогодишното предлагане на ягоди и малини у нас е не само възможно, но вече е факт. Производството на ягодоплодни култури се осъществява във високотехнологични оранжерии. Такова съоръжение отскоро функционира в Попово - район, който през последните години се превърна във водещ за отглеждане на ягоди и малини.
България е традиционен производител на ягодоплодни култури, като дълги години е била сред водещите страни в Европа, а продукцията й се е търсела на руските и европейските пазари. В годините на преход огромните площи, заети с ягоди и малини, се стопяват драстично. А в последващия период ягодоплодните култури имат променлив успех. Когато има финансиране по различни проекти, интересът се засилва, след приключването им – разбираемо, той намалява. Така че производството на ягодите и малините преминава през много възходи и падения.
Според агростатистиката през последните 4-5 години
има плавно увеличаване на площите с ягодоплодни
с изключение на 2020, по разбираеми причини. За съжаление, при добивите има лек спад, който се обяснява с изключително сушавите години и проблемите, които производителите срещат при напояването на насажденията.
Добре е да задържим площите, които имаме към момента, коментира Божидар Петков, председател на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните. По-важно е обаче не да увеличаваме насажданията, а да направим производството по-ефективно. Целта ни е да повишим количеството и качеството на продукцията, която получаваме от тези площи.
Не е тайна, че и ягодите, и малините, а и останалите дребноплодни видове,
са изключително трудни за отглеждане култури
Като се започне от качеството на посадъчния материал, премине се през грижите за растенията, прибирането на реколтата, нетрайността на плодовете, които веднага трябва да се реализират или преработят, и т.н. Да не говорим за необходимостта от работна ръка, тема, която е особено чувствителна за сектора.
Както всяка земеделска култура и ягодоплодните са изключително зависими от климатичните условия, не, повече от останалите са. Защо? Растенията имат по-кратка вегетация, т.е. отделните им фенофази са по-кратки. Затова ако определен фактор на средата не е благоприятен, дори за кратък период, това им се отразява негативно. Например едно засушаване може да лимитира добива и да намали реколтата значително. Появата на даден вредител – също.
Като цяло практиката показва, че в резултат на външни фактори,
полската продукция може се редуцира до 1/3, а и повече
Така че дори при оптимални грижи и добри условия повече от 2000 килограма ягоди от 1 декар не могат да се получат. А често те са много по-ниски.
А за да се елиминира факторът климат, културите се отглеждат в оранжерии. Тази практика вече се прилага от много от водещите производители на ягодоплодни култури в света. Това е следваща стъпка в този вид производство, трябва да се въведе и да се наложи и у нас.
Производителите трябва да се насочат към изграждане на иновативни оранжерии за отглеждане на ягоди и малини, смята Божидар Петков. Това може да стане и с помощта на подмярка 4.1, по която вече започна прием. Така в следващия програмен период те ще получат обвързана подкрепа.
Безспорно към мярката има интерес. Едното направление е за внедряване на мобилни производствени линии, които са за работа на полето и за прибиране, сортиране и пакетиране на реколтата.
Механизираното прибиране на реколтата
гарантира спазване на всички хигиенни норми, каквито са световните стандарти за качество и хигиена (и които съществуват и преди пандемията). Тези технологии са решение и на проблема с дефицита на работна ръка, който продължава да се задълбочава. Чрез тях производството ще е по-ефективно, по-качествено, съответно по-конкурентно.
Чрез подмярка 4.1 българските производители имат възможност да създадат високотехнологични оранжерии, благодарение на които да предлагат пресни ягоди и малини и през зимните месеци.
Вече има създадени такива, а първите свежи плодове от родните производители се предлагат в търговската мрежа.
В помощ на земеделските производители, занимаващи се с такива производства, бе проведен уебсеминар на тема: "Отглеждане на ягодоплодни култури на почва и чрез хидропоника в различни типове оранжерии“, организиран от НССЗ съвместно с проект NEFERTITI.
Технологии за отглеждане на ягоди, малини и къпини в оранжерия бяха демонстрирани в стопанството на Ди Бери Груп. Те са собственик и на най-голямата оранжерия за ягодоплодни култури в района на Попово.
Историята на семейната фирма започва през 2003 г., когато се засаждат първите 30 декара с малини. Следват немалко перипетии, свързани с отглеждането на различни ягодоплодни видове. Днес
те стопанисват 900 декара, както и оранжерия от 60 декара
Инвестицията, която производителите правят, без европейски средства, цели да елиминира факторите, най-вече климатични, които спъват полското производство.
Решихме да преминем на ново, по-високотехнологично ниво в производството, споделя Деница Иванова. Рискувахме, тъй като нямахме много опит, но се учим в движение. Имаме желание, полагаме и много усилия, защото искаме нещата да се получават.
Използваме нов метод за отглеждане на ягоди на хидропоника, разказва за технологията Пламен Маринов. Растенията са засадени в специални чувалчета, напълнени с кокосов субстрат, които са разположени на едноетажни високи стелажи. По този начин растенията растат свободно в пространството, обгрижват се много по-лесно, берат се по-удобно. И нещо много важно – плодовете остават чисти, без замърсяване от почва, избягва се и загниването, тъй като има много добро проветряване, защото се разполагат във въздуха.
Безспорно отглеждането на ягоди в оранжерии има много предимства, допълва Божидар Петков. Да, инвестициите са много сериозни. Продукцията обаче не е зависима от климатичните условия, частично се решава и проблемът с работната ръка, тъй като условията, а и самата работа в култивационните съоръжения не е толкаво непривлекателна, каквато е на полето.
Добивите в оранжерията са много по-високи
както и качеството на продукцията. Производителите споделят, че ако в добри години, без особени проблеми, от 1 декар полски ягоди добиват около 1500 килограма ягоди, то в оранжерията те са три пъти повече.
Тук факторите като многото дъждове, каквито имаше през май 2019 г., или проблеми с „Напоителни системи“ през 2020 г. са елиминирани, разясняват младите производители. Растенията не са зависими от климата. Температурата и влагата се регулират автоматично чрез модерна система за контрол на климата. Същото е за водата и храненето, които се подават чрез капковите маркучи, точно в определен момент и доза. Всичко автоматично се изчислява от компютър, за да е точно и прецизно.
В оранжерията се извежда биологична борба с вредителите, въпреки че не е регистрирана като био. Целта им е да произвеждат чиста и здравословна продукция, която самите те биха консумирали без притеснения.
А за по-доброто опрашване на растенията в оранжерията има поставени пчелни кошери и бамбуси.
Важна част от отглеждането на качествена продукция е
да се засажда висококачествен посадъчен материал
В оранжерията се използва само такъв от лицензирани разсадници, които гарантират здравния му статут. Работят както с български, така и с чужди доставчици.
Засаждането на здрави растения е изключително важно за по-нататъшното добро състояние на растенията, подчертава Деница Иванова. Ако с посадъчния материал има проблем, в един момент здравите растения може да се скапят буквално за часове. Не може да рискуваме. Затова държим да е първокласен.
Оранжерията позволява да се отглеждат няколко реколти от ягодоплодни видове, които да се предлагат почти целогодишно в търговската мрежа. Това е сериозно предимство за всяко стопанство, тъй като става много по-ефективно. Затова и част от фермерите трябва да се насочат към това производство, като надградят полското си такова.
Битува мнението, че в България климатът е топъл, че в оранжерия растенията ще се „сварят“ и т. н., но това не е така, коментира Божидар Петков. При контролирани условия в оранжерията температурата е с 5-10 градуса по-ниска от външната, тъй като може да се направи засенчване с щори, да се използват аерозоли, има различни механизми, които могат да се прилагат. Както казахме този начин на отглеждане има редица предимства. Постигат се няколко реколти, има по-ранно производство и други. Така че това е бъдещето на ягодоплодните култури.





Коментари