Учени от Нидерландия са разработили компютърна система, която използва изкуствен интелект и успешно разпознава емоциите на някои животни, съобщава електронната библиотека bioRxiv.

С помощта на новата технология специалистите са решили да определят колко щастливи са селскостопански животни като крави и прасета. Според авторите на разработката познаването на емоциите им може да допринесе за подобряване на условията на отглеждането им, предава БТА.

Създадената компютърна система анализира 13 признака в "мимиките на животното", включително движенията на очите и ушите. Данните след това се сравняват с девет емоционални състояния, сред които агресия, спокойствие или неутрално поведение.

Използвайки системата, учените са установили например, че ако кравата държи ушите си изправени, тя най-вероятно е развълнувана. Ако ушите сочат напред, това означава, че животното изпитва негативни емоции. При прасетата бързите движения на ушите издават стрес.

Тестовете са показали, че системата точно определя емоциите на животните. Въпреки това е твърде рано да се говори за широкомащабното й приложение във фермите, тъй като по думите на разработчиците тя трябва да бъде подобрена.