Те са напълно безопасни и осигуряват добро количество протеин

Когато кучетата са били ловци, те са могли да вадят яйца от гнездата на птиците и да ги ядат сурови. Днес не е нужно да ловуват за храната си, но яйцата все още осигуряват добро количество протеин за четириногите ни приятели. Когато се консумират безопасно, те са отлично лакомство или хранителна добавка за кучета.

Преди да дадете яйца на любимеца си, говорете с вашия ветеринар. За някои кучета с медицински състояния това е забранено, така че винаги първо проверявайте. Консумацията на твърде много яйца също може да доведе до здравословни проблеми като затлъстяване, така че попитайте за подходящото количество. Понякога могат да се използват за успокояване на разстроен стомах.

Все пак яйцата не трябва да се използват като основно хранене на вашето куче, но са чудесно лакомство от време на време.

Как помагат

Яйцата осигуряват така необходимите минерали и витамини за кучетата, включвайки:

* желязо;

* мастни киселини;

* фолиева киселина;

* протеин;

* рибофлавин;

* селен;

* витамин А;

* витамин В12.

Тези хранителни вещества и витамини помагат за поддържането на кожата и козината на вашето куче.

А ако са сурови? 

Повечето ветеринарни лекари препоръчват яйцата да се готвят преди да се храни кучето с тях, но някои собственици ги дават сурови.

Има няколко опасения относно това, за които трябва да сте наясно:

* Салмонела: ако кучето яде яйце, заразено със салмонела, може да получи инфекция, наречена салмонелоза. Симптомите включват треска, повръщане, диария и летаргия.

* Дефицит на биотин: белтъците съдържат авидин - ензим, който предотвратява усвояването на биотин в организма. Биотинът е витамин, който подпомага здравата кожа, метаболизма, клетките и храносмилането. Дефицитът на биотин е рядък при кучета, но може да се случи.

* Бактерии: тъй като яйцата се развалят, те могат да развият бактерии, които да навредят на вашия любимец.

Възможно е също така вашето куче да е алергично към яйца. Наблюдавайте го за симптоми на алергична реакция, включително кихане, подуване, уртикария, проблеми с дишането, летаргия или кашлица.

Ако планирате да давате на любимеца си сурови яйца, първо говорете с вашия ветеринарен лекар.

Хранителни ли са черупките 

Технически можете да дадете черупките на яйцата на кучето си, но само ако вашият ветеринарен лекар смята, че това е добра идея.
Те съдържат калций, от който някои животни се нуждаят като добавка в диетата си. Има обаче по-лесни начини да дадете на кучето си повече калций, а черупките на яйцата не са най-вкусната опция. Освен това имат остри ръбове.

Черупките могат да помогнат на по-възрастните кучета с артрит. Мембраните на яйчната черупка значително намаляват болките и подобряват функцията на ставите при 51 кучета, изпитващи редица ставни проблеми, според проучване от 2016 г.

Как да ги давате 

Яйцата трябва да се готвят преди да се дадат на куче. Гответе или сварявайте без олио, масло, сол, подправки или други добавки. Няма значение как любимецът ви харесва яйцата – на очи, бъркани или твърдо сварени, стига да са сготвени. Има няколко начина да ги интегрирате в диетата на вашето куче, от случайни хапки твърдо сварено яйце до поръсени върху кучешката храна бъркани яйца.
Започнете, като дадете на кучето си само едно яйце. Следете го за признаци на стомашно-чревен дистрес като диария или повръщане. Докато то не показва никакъв дискомфорт в храносмилането, не би трябвало да имате проблеми с даването на яйца.

Те обаче не могат да бъдат единственият източник на протеин за вашия любимец, тъй като кучешката храна съдържа други така необходими хранителни вещества. Освен това, тъй като яйцата са пълни с протеини, ако кучето ви погълне твърде много, това може да доведе до наддаване на тегло от твърде много консумирани калории.

По принцип кучетата не трябва да ядат повече от едно яйце на ден. В идеалния случай вземайте яйцата от биофермери, за да не бъдат третирани химически.

Трябва да се отнасяте към яйцата като към лакомство. Почерпването на любимеца ви с варено яйце от време на време е напълно безопасно и го прави специална изненада, на която кучето ви ще се радва.

Яйцата са с високо съдържание на протеини, мастни киселини и витамини, които помагат за поддръжката на вашето куче отвътре и отвън.