Пролетните празници Лазаровден и Цветница са едни от най-жизнеутвърждаващите в българския народен календар. Те са част от Великденския обреден цикъл, посветен на обновяването на природата и възкръсването на живота. Честват се последните събота и неделя преди Великден.

Трапезата и на двата празника се състои от постни ястия (фасул, картофи, сухи чушки), но на Цветница православната църква позволява да се поднесе риба - печен шаран, тавалък (рибник) и др.

1. Лазарски плитки 

Продукти: 400 г брашно, 1 чаена лъжичка сол, 1 супена лъжица захар, 20 г мая за хляб, 1 суп. лъж. оцет, 1суп. лъж. олио.

Начин на приготвяне: Най-напред маята, заедно със захарта и с 1 суп. лъж. брашно, се размива с малко хладка вода в малка купа и се оставя да втаса. В по-голяма купа се сипва брашното, в направеното в средата „кладенче“ се добавят солта, втасалата мая, оцетът и вода, за средно меко тесто. Оставя се да втаса, докато увеличи двойно обема си, след което се омесва повторно и се разделя на топки с големината на среден картоф. Всяка топка се разточва (може и с ръце) във формата на продълговата пръчка, която се хваща през средата и двата висящи края се увиват на спирала. Така готовите лазарски плитки се поставят в намаслена тава, намазват се с олио и се пекат на 170 градуса С около 40 минути.

2. Рибник  Сн: https://www.recepti.pl/

Сн: https://www.recepti.pl/

Необходими продукти: 1 кг риба, 2 ч. чаша ориз, 7-8 ч.чаша вода, 7-8 суп.л. олио, 1-2 щипки черен пипер, 1-2 щипки сух девисил, сол, по желание 1 вр. магданоз, 1 ч.л. лют червен пипер.

Начин на приготвяне: Оризът се изчиства, измива и полусварява във водата. Почистената, измита и посолена риба се слага върху ориза цяла или нарязана на едри парчета. Залива се с олиото, поръсва се с подправките и се пече в умерена фурна

3. Задушена риба в гърне  Сн: sanovnik.at

Сн: sanovnik.at

Продукти: 1 кг риба, 6 домата, 2 вр. пресен магданоз, 20 зърна черен пипер, 1 каф. ч.олио, 10 скилидки чесън, 2 ч. л. сол.

Начин на приготвяне: Половината от почистената и измита риба (ако е по-голяма – се нарязва на парчета) се поставя на дъното на гърнето. Върху нея се слага половината от доматената смес, приготвена от настъргани или нарязани на малки кубчета домати и смесени с нарязания на ситно магданоз. Посолява се и се поставя втори ред риба и доматена смес. Между редовете се наръсва с черния пипер и скилидките чесън.

Залива се с олиото, покрива се с капака и се слага в студена фурна. Пече се до готовност - около час и половина.

4. Житен десерт с мед 

Продукти: 300 г грухана пшеница, 100 г мед, 1 к. ч. орехови ядки, 1 к. ч. стафиди, лимонова кора

Начин на приготвяне: Житото се измива, залива се с вода и се сварява на умерен огън. Добавят се стафидите. Тенджерата се захлупва плътно и се покрива с кърпа за 4 часа. След това към житото се добавят мед, смлени или нарязани орехови ядки, настъргана лимонова кора.

Другият вариант е орехите да се счукат на малки парченца, да се смесят с малко захар и да се изпекат на тиган, като се бъркат. Десертът се покрива с получената смес.