От днес оповестяването за пръскания става само през новата система ЕПОРД

От 1-ви март Областните дирекции по безопасност на храните (ОДБХ) започват проверки в цялата страна на здравословното състояние на пчелните семейства и тяхната регистрация, съобщават от Бълагрска агенция по безопасност на храните. 

Целта на контрола, който ще се извършва от официалните ветеринарни лекари (ОВЛ), е да се проследи общото здравословно състояние на отглежданите пчелни семейства, броя на отпадналите такива и причините за това, броя на декларираните и отглежданите към момента на проверката пчелни семейства, както и наличието на жизнени пчелни семейства в кошерите.

Припомняме, че до извънредните проверки се стига след протелста на пчелари пред Министерството на земеделието, храните и горите заради липсата на реална представа колко пчелни семейства измират у нас и какви са причините.

Проверките на ОВЛ не отменят и няма да възпрепятстват ежегодните пролетни профилактични прегледи на пчелните семейства в България по Програмата за надзор и контрол на болестите по пчелите, пишат още от БАБХ. Те ще се провеждат, съгласно програмата, от началото на месец април 2021 година.

Агенцията напомня, че също от днес - 01.03.2021 г., съгласно измененията в Наредба № 13 за мерките за опазване на пчелите и пчелните семейства от отравяне и начините за провеждане на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности, земеделските производители ще известяват пчеларите за предстоящи третирания единствено през електронната платформа ЕПОРД.