През периода 2021-2023 г. ще се стимулира отглеждането на двете зърнени култури

С цел да засили интереса на земеделските производители към някои зърнени култури през периода 2021-2023 година Европа дава предимство на отглеждането на сорго и царевица.

Под ръководството на организациите FNPSMS, мрежа за производство на семена от царевица и сорго, която работи във Франция и на международните пазари, и на PZPK, подобна организация, която функционира на територията на Полша, ще се организират редица промоционални кампании. В тях ще се изтъкнат предимствата на отглеждането на царевица и сорго, както и взаимното им агрономическо допълване. Целта е и производителите да се запознаят с качествата на европейските хибриди при тези култури, които се разработват от няколко европейски семпроизводствени компании.

Разяснителните кампании ще имат различен акцент

в отделните държави:

* В Испания, Франция и Италия ще се наблегне на отглеждането и на хибридите както на соргото, така и на царевицата.

* В Германия и Полша на преден план ще бъдат хибридите царевица и технологиите за отглеждането й.

* В Румъния и България ще се обърне специално внимание на отглеждането и хибридите сорго.

За царевицата няма какво да коментираме. От години тя е една

от най-печелившите култури в България

Колкото до соргото, има интерес, но производителите са предпазливи, предвид по-трудното реализиране на продукцията.
През последните години, макар и бавно, площите със сорго в Европа се увеличават. Около половин милион хектара са засети с различни видове от тази култура, като направленията са за зърно, силаж, биомаса и захар. Нарастващата тенденцията се обяснява с повишаващия се интерес към културата, тъй като тя се развива добре и в екстремни климатични условия, каквито често наблюдаваме през последните години. Освен това соргото е отлична алтернатива на царевицата на места, където водните ресурси са ограничени, а почвите – замърсени.

В последните години няколко европейски компании популяризират соргото сред родните фермери, тъй като пред културата се откриват все по-големи производствени възможности и те могат да печелят от нея.
Сериозни постижения в селекционирането на хибриди имат френските кооперативи Еуралис Семена и Косад Семанс, които от миналата година вече са обединени в една компания Lidea, както и немската KWS Семена. Всички те имат представителства и у нас.

Разяснителните кампании, които планува Европа, са продиктувани от

нуждата от по-голяма информираност за производителите

- както по отношение на хибридите, така и за технологията на отглеждане. А практическа информация има. Семенарските компании ежегодно провеждат опити, събират данни, за да може да отговорят на всички въпроси, които интересуват фермерите, решили да отглеждат тази зърнена култура. А основната цел е ясна – да се помогне на производителите да прилагат най-добрите практики, подходящи за техните райони.

Европейските семенарски компании развиват мащабна селекционна програма, благодарение на която имат продуктова листа от хибридни, които са подходящи за всякакви климатични условия.
За разлика от най-широко отглежданите у нас култури соргото не изисква сериозни производствени разходи. Освен това може да се засява като втора култура, но след рано прибрани предшественици като ечемик или грах.

Правилната подготовка на почвата и сеитбата са сред най-важните фактори за успешно отглеждане на зърнената култура. С обработката се цели да се постигне добра почвена структура, която да улесни вкореняването и да осигури подходяща гъстота,

за да се достигане отлично гарниран посев

За предпочитане е почвата да се обработва в дълбочина, за да се подпомогне доброто вкореняване на растенията чрез оран или използване на зъбчати инструменти, разясняват специалистите. Освен това докато площите се подготвят, трябва да се ограничи преминаването по тях, за да се избегне заглаждане или уплътняване на почвата. Важно е да са знае, че почва със слепени буци пръст би могла да попречи на поникването на семената. В глинестите почви, тесните лехи може да предизвикат капсулиращ ефект, който да попречи на доброто поникване на семената, които са много чувствителни.

Дълбочината на засяване е от основно значение за качественото, едновременното поникване, както и гъстотата на растенията. Препоръката е да се използва сеялка, която може да контролира правилното засяване на дълбочина между 2 и 4 см. Доброто разпределение на семената в реда ще спомогне за качественото развитие на кореновата система, което е гаранция за по-добра устойчивост на суша и ще позволи окопаване, чрез което да се намали натиска от страна на плевелите.

Колкото до времето на сеитба, не могат да се дадат точни срокове. По скоро сеитбата се определя от три основни фактора:

1. Температура на почвата – 12 градуса или повече, за да се постигне бързо поникване и да се намали риска от загуба, причинена от вредители в почвата, например ларви на бръмбари.

2. Желаното време на цъфтеж, което зависи от климатичната зона, в която се култивира соргото.

3. Дата за прибиране на реколтата, която не трябва да се характеризира с висока влажност, за да не се повлияе на качеството на семената.

Соргото се тори по-малко

в сравнение с останалите култури, но, разбира се, има нужда от разнообразни хранителни елементи. Културата има силен естествен капацитет да извлича азот от почвата, което означава, че са й необходими по-малки количества. Важно е да се спомене, че нивото на азот е основен компонент на добива, особено за формирането на броя зърна в метлицата. За това трябва да се подаде преди фазата на наливане на зърната. Специалистите обръщат внимание, че не трябва да се прилага прекалено рано (преди фаза 6-и лист) на песъчливи или плитки почви, за да се ограничат загубите. В сухи условия еднократно приложение би било достатъчно, но при напояване е препоръчително да се приложи двукратно – по време на сеитбата и във фаза 10-12-и лист. Соргото се нуждае от по-малко фосфор и калий, като е най-добре те да се внесат по време на сеитбата.

Сеитбата се извършва в почви, които не са заплевелени

с едногодишни житни и широколистни плевели от групата на коренищните, кореновоиздънковите и късните пролетни видове – троскот, пирей и най-вече балур от коренища), тъй като срещу тях няма надеждна растителна защита, а се извършва само окопаване.
Бързото поникване на соргото, но при добра покривка на почвените хербициди, ще ограничи развитието на плевелите. В периода от поникване до фаза 3-и лист е най-подходящият момент, в който трябва да се контролират широколистните и житните плевели. За по-добра ефикасност на продуктите, почвата трябва да е леко влажна.
Всеизвестно предимство на соргото е това, че има по-голям капацитет да оцелее на стреса от сушата. Въпреки това, изборът на хибрид сорго, което е с добра устойчивост на суша,

гарантира получаване на по-висок добив

Соргото е най-чувствително на стрес през периода между цъфтежа и началото на наливантето на зърното, което определя фертилността на метлицата. Все пак ако има възможност за напояване, това би довело до значително увеличаване на добива.

Соргото се жъне, когато влажността на зърната е 35%. Жътвата не може да започне преди влагата да е спаднала до 30%. Отдаването на влага от зърната е бързо и е възможно да се постигне влажност от 18-22%.

Обикновено, когато зърната узреят, листата остават зелени.
Ако трябва да се намали съдържанието на влага в листата, може да се приложат глифозад или солен разтвор, разясняват специалистите. По време на жътва режещият инструмент се наглася възможно най-високо, за да събира само метлицата. Така ще се избегнете повишаване на влагата на зърната и ще се ускори събирането на реколтата.

Регулирането на комбайна зависи от влагата по време на жътвата: 800-900 завъртания/мин. за сухи зърна, 1000-1100 завъртания/мин. за зърна с 25% влажност. Когато климатичните условия са неблагоприятни, не бива да се изчаквай за жътвата, за да не се влоши качеството на зърното.

Площите се увеличават

В границите на Европейския съюз площите, засетите със сорго, са се увеличили с 18% през 2020 година, като от тях 20% е при соргото за зърно и 12% при фуражното сорго. Тенденция за увеличаване се наблюдава и в държавите от Източна Европа, основно Русия и Украйна. Това е доказателство за нарастващия интерес на производителите към тази култура, чиято устойчивост на климатични рискове е реално предимство.
Добивите на соргото за зърно през 2020 година, като осреднено производство, са 5, 62 тона/хектар. Те бележат общ растеж, въпреки че се отчитат големи разлики в отделните райони на континента.
Добивите в Италия, Австрия, Унгария и Испания отбелязват сериозно увеличение в сравнение с 2019 г., като тази тенденция се наблюдава през последните 5 години. Със среден добив от 5,06 тона/хектар Франция бележи лек спад в сравнение със средните стойности през последните 5 години заради голямото засушаване. Страните от Черноморския басейн също бяха засегнати от сушата през 2020 година, като спадът на добивите бе значителен в Украйна (-27%), Румъния (-30%) и България (-8%).