Започваме с менюто:
Зелена трева, дребни моркови и върхове, листа от зеле и цвекло и др. се нарязват на 1,5-2 cm, смесват се и се добавя консервант - салицилова киселина (в доза 30-35 г на всеки 100 кг маса).
Всяка доза се разтваря в 10 литра топла вода
в емайлиран съд, излива се и се разбърква. Приготвената паста се нарежда в бъчви, найлонови торбички, малки застлани ямки, уплътнява се добре и се затваря плътно. Покрийте отгоре с найлоново фолио, след това с дървен капак.
Консистенцията на пастата
трябва да е каша.
Ако е твърде течно, добавете към него сенен прах. След 3 седмици приготвяне пастата е готова.
Но е по-добре да го използвате
през есенно-зимния период,
защото ако се спазва технологията, витамините се запазват за много дълго време. Там, където има водоеми, се бере водна леща. Събира се с мрежест капан и се съхранява заедно с билкова паста.
Коментари