Добрата вкопана изба трябва да е хладна, тъмна и добре проветрена
Архаичен, но идеален метод за съхранение на плодове и зеленчуци е използването на вкопан в земята склад. Той е лесен и евтин начин за контрол на охлаждането и влажността и така ще си осигурите естествени витамини до пролетта.

В почвата не се случват големи температурни колебания и през по-студените месеци условията вътре ще бъдат хубави и прохладни. Когато не са съществували хладилници, вкопаването е било основен начин да се предпази храната от разваляне.

Не една е идеята какво да се използва и как – например да се заровят плодове или зеленчуци в неотопляемата и неизползвана през зимата оранжерия, в метален или пластмасов контейнер за боклук, в стара хладилна чанта или дори в неработещ хладилник или фризер. Торби с пръст, бетонни блокове и дървен материал са също са подходящи за изграждане на такъв склад.

Оптималното местоположение е в северната част на дома, където е естествено по-хладно и няма много пряко слънце през зимата.

С кофа

 Направете дупки в основата на кофата
Направете дупки в основата на кофата

Поцинкована стоманена или пластмасова кофа за боклук с дупки, пробити на дъното за отводняване, може да бъде заровена в двора и да се покрие със слама и брезент (който да защити сламата от намокряне) за изолация, а защо не и фолио.

Чрез наслояване на ред ябълки, ред слама можете да съхраните плода цяла зима
Чрез наслояване на ред ябълки, ред слама можете да съхраните плода цяла зима

Има много съвети по какъв начин вътре да се съхранява реколтата. Например със заравяне в пясък или опаковане във вестник на всеки отделен зеленчук и плод, или поставянето им на редове.

Кореноплодни в пясък

След прибиране на реколтата първо отрежете листата на един до два сантиметра над кореноплодите и след това наредете кореновите или грудковите зеленчуци в дървени кутии със смес 1:1 от едрозърнест, влажен строителен пясък и торф. Позиционирайте зеленчуците вертикално или под лек ъгъл, както е показано на изображението. Изкопайте 40 до 50 сантиметра дълбока яма в оранжерията и спуснете кутиите в нея.

Съхранението на кореноплодни зеленчуци и плодове с твърдо месо в пясък е един много ефективен стар метод, който може да се използва и в мазе или склад, без да са заровени в земята.

Със стар фризер

Старите и неработещи хладилници и фризери могат да намерят нов живот като подземни изби в задния двор. Те със сигурност са достатъчно просторни, за да поберат достатъчно от реколтата, която да съхраните за цяла зима.

Но този метод може да изисква и повечко работа. Компресорът съдържа хладилен агент, който не трябва да се изхвърля в атмосферата. Най-добре е да го премахнете внимателно.

Трябва да се изкопае малко по-голяма дупка от самия уред и нивото на земята да е точно под капака на фризера/хладилника. Това ще осигури максимална полза от постоянната хладна температура на почвата. Хубаво е да се вгради вентилационна тръба с капак или извит край, за да не влизат гризачи и вода. Ако тръбата има един отвор в ниската и един във високата част на хладилника, ще се осигури добра напречна вентилация и по-топлият въздух ще излиза нагоре.