Sensosafe е първата в света система за подпомагане на косачките за откриване на сърнета и други малки животни.

За първи път показана като прототип на Agritechnica през 2017 г. (носител на сребърен медал за иновации), след обширни тестове през 2018 и 2019 г. две предварителни продуктови версии ще бъдат оценени от избрани клиенти през този сезон.

Първата е сензорна лента, монтирана директно към предната косачка. Когато оптичните сензори открият сърнето, лежащо в тревата, към хидравликата се изпраща сигнал за автоматично повдигане на косачката.

Покривайки пълната работна ширина на монтирана отзад косачка, втората версия представлява междинна рамка и сензорна лента, поставени между трактора и задната косачка.

Ако оптичните сензори открият пречка, шофьорът на трактора се предупреждава чрез визуални и звукови сигнали (сензорната лента може да се използва и за покриване на следващия проход с предна косачка).

Има две опции с тази втора версия: да спрете трактора и да слезете от кабината, за да преместите препятствието, или повдигнете задната косачка и да оставите малка неокосена зона.

Твърди се, че сензорите работят при всякакви условия, включително пряка слънчева светлина, и могат да различават сърнета, други животни и дори къртичини.

Pottinger планира в бъдеще да предложи и двете версии за всички свои косачки.