В индикативния график на ПРСР през месец април 2020 г. е предвиден прием по подмярка 8.1 „Залесяване и поддръжка“. По него се предвижда да бъдат залесени 23 хил. дка само с медоносни видове.

Това обяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева в отговор на парламентарен въпрос относно опазването на пчелните семейства в страната. Тя допълни, че през 2019 г. пчеларите са получили 20 % повече средства за подпомагане от държавата в сравнение с предходната 2018 година, съобщи пресцентърът на МЗХГ.

Министър Танева припомни, че през 2019 г. на земеделските стопани, отглеждащи пчели, беше предоставено трикратно подпомагане под формата на държавна помощ от типа de minimis. „Бяха осигурени финансови средства в размер на общо 8 млн. 600 хил. лв.“, допълни още тя.

Десислава Танева подчерта, че Националната програма по пчеларство за периода 2020-2022 г. е разработена с широкото и активно участие на браншовите организации в пчеларския сектор. Тя е одобрена от ЕК, а за изпълнението ѝ е определен общ бюджет за трите години от прилагането ѝ в размер на 19 199 412 лева, който надвишава с 35% този за предходния тригодишен период.

Тя припомни, че има създадена работна група и към момента продължават обсъжданията за изменение и допълнение на Наредба № 13 от 2016 г. Предвижда се забрана за използване на продукти за растителна защита със знак SPe8, който означава „опасни за пчели“ през светлата част на денонощието. „Предвижда се също така земеделските стопани, използващи продукти за растителна защита, да са преминали съответно обучение и да ползват консултанти, преди употребата им“, каза още Танева.