При липсата му листата избледняват, страдат от хлороза

Значението на магнезия като хранителен елемент за растенията произтича преди всичко от участието му в изграждането на хлорофила. При липса на магнезий по листата се забелязва своеобразна хлороза - те стават пъстри, вследствие на избледняването между жилките. При много силен недостиг на магнезий върху жълтата листна петура се забелязват само малко на брой зелени петна.

Отделните видове имат различна потребност от магнезий.

Фасулът, лукът, репичките и др. имат по-малко нужда от магнезий. С реколтата те извличат от почвата до 1-1,5 кг MgO от декар.

Картофите се нуждаят обикновено от 2-3 кг/дка, краставиците - от 5-6 и доматите от - 6-8 кг MgO на декар.

От овощните дървета най-чувствителни към недостиг на магнезий са ябълка и череша и цитрусовите култури.

Липсата или недостигът на магнезий предизвиква магнезиева хлороза, магнезиева некроза и магнезиева цианоза.

Недостигът на магнезий може да се преодолее успешно с комплексни листни торове, съдържащи магнезий. Листното торене е най-бързият начин за отстраняване на дефицити.

При доматите пожълтяване от основата до върха

В периферията на старите листа се появява хлороза. Пожълтяването постепенно обхваща растенията от основата до върха. Младите листа се накъдрят, стават трошливи и изсъхват.

Източник на вредата могат да са леки, песъчливи, бедни почви, както и такива с високо съдържание на калий. Прекомерното внасяне на азотни торове също може да е причина.

Технология за приложение:

При разсада - младите растения се поливат през 7 дни с 0,2% разтвор на Лактофол О.

По време на вегетацията се прави листно третиране с Лактофол О във фаза начало на цъфтеж на всяка китка. Тогава растенията имат завишена необходимост от балансирани хранителни елементи за оформяне на цветовете и оплождането. Лактофол О се внася в доза 400 мл/дка. Правят се още две последователни пръскания през 20-25 дни с Лактофол О в доза 500 мл/дка.

Краставиците са с петнисти листа

При по-старите листа се появява петнисто пожълтяване, като постепенно те пожълтяват целите. Младите листа се накъдрят, стават грапави, крехки, чупливи и изсъхват.

Източник на вредата са леки, песъчливи, бедни почви, както и прекомерно внасяне на азотни торове.

Дефицит на магнезий може да се прояви и при други представители на сем. Тиквови. На снимката недостиг при пъпеш.
Дефицит на магнезий може да се прояви и при други представители на сем. Тиквови. На снимката недостиг при пъпеш.

Технология за приложение:

При разсада - младите растения се поливат веднъж през 7 дни с 0,2% разтвор на Лактофол О. Два-три дни преди разсаждането към разтвора на Лактофол О се добавя системен инсектицид за борба срещу смучещи насекоми.

Подхранването по време на вегетация започва в началото на цъфтежа и при първият завръз - 400 мл/дка Лактофол Fe. Правят се още две последователни пръскания през 20-25 дни с Лактофол Fe, като първото е в доза 600 мл/дка, а второто 800 мл/дка. 

Недостиг при картофи

Растенията прегарят, дори изсъхват

Листата придобиват бледозелен до жълтеникав оттенък. По-късно между нервната тъкан потъмнява и прегаря. Понякога растенията изсъхват.

Източник на вредата са недостатъчно количество магнезий в почвата на леки почви, където магнезият се измива при дъжд.

Технология за приложение:

Във фаза оформяне на листната маса се препоръчва торене с Лактофол К/Са в доза 400 мл/дка. Така се осигуряват необходимите макро- и микроелементи за оформяне на вегетативните органи. Следват още две подхранвания с Лактофол К/Са във фаза цъфтеж - 600 мл/дка и след цъфтеж - с 800 мл/дка.