Ново огнище на африканска чума по свинете е потвърдено в Румъния. В една от промишлените ферми на румънския производител на свинско месо Carniprod Tulcea умират 28 прасета, съобщава Аdevarul.

Взехме проби от мъртвите прасета и във вторник сутринта в нашата лаборатория беше потвърдено, че това е африканска чума по свинете. Пробите бяха изпратени в референтната лаборатория на Букурещкия диагностичен институт за здравеопазване на животните. На 3 юли излиза официалното потвърждение за африканска чума по свинете, казва Драган Гичу, директор на Ветеринарния институт.

На първия етап ще бъдат унищожени по хуманен начин 600 свине, но ако в продължение на следващите 2 седмици възникнат нови огнища на африканска чума по свинете, ще бъде унищожено цялото поголовие на компанията, което наброява 45 000 глави. Това ще нанесе огромни загуби на фирма Carniprod Tulcea, чийто оборот миналата година е възлизал на 19 млн. евро.

В началото на юни Ветеринарната служба на Румъния съобщи за първите случаи на африканска чума по свинете в окръг Тулча сред диви свине. Тулча е на 160 км от България.