Правила за използването й

Содата за хляб е слаба основа, която не оказва вредно въздействие на кожата или по тъканите на растенията. Все пак обаче трябва да се имат предвид алкалните й свойства.

Не трябва да се използват метални или пластмасови съдове, за да не се провокират нежелани реакции. Със същата цел трябва да се погрижим за чистотата на използваната вода и на съдовете.

След приготвянето му соденият разтвор трябва да се използва в рамките на 3 часа. Ако стои по-дълго, той губи свойствата си.

Содата за хляб (натриев бикарбонат) се разпада при определена температура. Ето защо при приготвянето на разтвора не трябва да се използва гореща вода (над 50 градуса).

Въпреки че продуктът на пръв поглед е безобиден, не трябва да се забравя че е химично съединение.

Трябва да се спазват дозировките и да не се предозира защото в противен случай може да повлияе отрицателно на развитието на растенията.

• Може да се справи с брашнестата мана по френското и цариградско грозде.

Прави се разтвор от 4 суп. лъж. сода и 2 суп. лъж. Течен сапун на 10 литра вода. Достатъчни са 2-3 пръскания през 5-7 дни. Избира се сух и ясен ден. Дори и лек дъжд може да отмие защитния филм от леторастите и листата. Ето защо в този момент е по-добре да се използва лекарството Topaz, който вече е в 3-4 часа всеки дъжд ще отмие. Същият разтвор може да се използва за пръскане на тиквички, тикви и краставици.

• При овошките

поразени от брашнеста мана се използва по-концентриран разтвор: 4 супени лъжици на 5 литра вода. С този разтвор се впръскат дърветата преди цъфтеж и още три или четири пъти на интервали от седмица.

• За да се отървете от гъсениците,

смесете в равни части сода за хляб и брашно и с тази смес поръсете растенията. Вредителите или ще избягят от растенията ви , или ще умрат.

• Полезна е и за подхранване на доматите

Някои градинари казват, че доматите стават по-сладки. Само не прекалявайте - содата в големи количества е отрова за растенията.

Разтвореният натриев бикарбонат помага и в борбата с фитофторозата по доматите. Като профилактика на коварното заболяване пръскането на лехите започва 2-3 седмици, след като разсада е изнесен навън и пресаден на постоянните си места. Работният разтвор се приготвя като в 10 литра вода се разтварят 3 супени лъжици сода и малко течен сапун като прилепител. С така полученият разтвор се пръскат обилно както растенията, така и почвата под тях. Процедурата се повтаря през цялото време на вегетация през 7-10 дни. Получава се богата и най-важното екологично чиста продукция.

Единственият минус е, че плодовете нямат „търговски вид“ - покрити са със слой белезникав прах, който се получава след изсъхването на содата. За сметка на това методът помага за натрупването на захари в доматите и те стават по-сладки.

• Същият метод на листно подхранване може да се прилага и при лозята.

Пръскането започва когато плодовете започнат да зреят. Така се увеличава съдържанието на захар в плодовете и намалява вероятността от нападане на растението от сиво гниене и брашнеста мана. За да приготвите разтвора към 10 литра вода прибавете 40-75 г сода.

• Със същия разтвор се пръскат и плодните дървета срещу гъсеници.

В борбата със зелевите листогризещи гъсеници не се прави разтвор и зелките се „пудрят“ от двете страни със содата. Най-добре е това да се прави сутрин, за да може росата да я прилепи към листата.

• По подобен начин можете да се справите и с голите охлюви

Посипете обилно местата на струпвания или самите голи охлюви със сода. Вредителите бързо ще умрат.

Натриевият бикарбонат може да се използва и за неутрализиране на киселите почви. Но само в малки дози, тъй като за някои от растенията в двора содата е вредна.

Содата за хляб се справя и с плевелите между плочките по пътеките или площадката за почивка. За целта залейте фугите с концентриран разтвор на сода. Трева от такова напояване изгаря само за няколко дни.