Диана Ванчева

Любомир Маринов, изп.-директор на Националната служба за съвети в земеделието/НССЗ/, заяви че службата е държавният консултант в земеделието на малките и млади фермери, а не писач на бизнес планове.

В Пловдив по време на международното изложение Агра-2017 НССЗ бе домакин и съорганизатор на най-големия европейски консултантски форум, който се проведе с експерти от националните служби на над 13 държави и обсъди последните новости в консултантските услуги за земеделието, както и приоритетите за следващия период.

Ние сме един от най-добрите земеделски консултанти в България и имаме 17-годишен опит, каза директорът и обяви, че офисите им в страната работят спрециално за малките земеделски стопани и младите фермери, а те са 70% от регистрираните земеделски стопани в България.

Маринов увери, че и до 2020 година тази категория производители ще ги търсят, защото знаят със сигурност, че не могат да бъдат подведени или излъгани, или някои да им иска пари за услугите.

Изготвили сме над 75% от бизнес плановете на младите фермери досега, изнесе статистика директорът.

"Български фермер" попита Маринов, вярно ли е споделяното от фермери, че голяма част от клиентите на службата, преди това са се парили от псевдоконсултанти, които са им взимали по няколко хиляди лева с обещание, че ще им направят проект и той ще мине, където трябва, но после са оставали разочаровани. Той с усмивка отговори, че не е задължително стопаните да се обръщат към офисите на държавната консултантска служба, но във всички случаи е препоръчително, когато искат да бъдат обслужени безвъзмездно и сигурно.

НССЗ е направила през 2016 г. 2800 бизнес плана и заявления за подпомагане по подмярка 6.3, съобщиха и от МЗХ по повод мярката за стартова помощ за развитие на малки стопанства.

Това са точно 76% от общия брой подадени проекти в Държавен фонд "Земеделие", изнесе данни зам.-министърът на земеделието и храните доц. д-р Светла Янчева при откриването на конференцията на Европейския форум на съветническите служби в Пловдив.