Кметът на Забърдо ще го води при депутатите да ги пита това
ли е бандитът на държавата

78-годишен инвалид първа категория и почти сляп е разследван за незаконна сеч на паднали дървета до ливадата му в с. Забърдо. Асен Георгиев чака акт за бракониерство. “Дядо Асен и съпругата му Снежана са в стрес, не спят от 4 дни, никога не са се занимавали с полиция през живота си. Ще заведа стареца в Народното събрание и Министерския съвет, ще искам самият Бойко Борисов да види кой е най-големият престъпник на държавата”, заяви кметът на селото Валентин Черпоков.

На 14 октомври на тел. 112 бил подаден сигнал от служител при РДГ - Смолян, за незаконна сеч. Горският установил, че в общинска територия в землището на селото е извършена незаконна сеч на 61 дървета бял бор с различен диаметър и поставена контролна горска марка.

Дървесината, която събрал старецът, е най-лошо качество, определена за задължително прочистване на гората, тъй като е заразена от корояд. Боровете били паднали от снеголома. Понеже не вижда, дядо Асен наел човек да му помага. “Никога в живота си не съм имал разправии с полицията и прокуратурата и не съм правил нещо незаконно. Ако знаех, че такива разправии и унижения ще последват, хич нямаше и да ида да събирам дървата и да умрем с бабата от студ”, казва той. Ходил в кметството поне 20 пъти да иска бележка за сеч.

“Около Забърдо има маркирани паднали дървета, но позволителните се бавят заради съгласуване с институциите и ме е срам, че при нас от 15 дни вече е зима, а възрастните хора нямат дърва”, обясни кметът Черпоков. По думите му горските си траели, когато той лично подавал сигнали срещу бракониери, а сега се хвърлили срещу невинния старец. “В селото дойдоха поне 15 автомобила да го разследват. Похарчиха стотици левове за глупости. Ще търся отговорност от горските”, закани се той.

Нарушението се разследва от прокуратурата, тъй като е престъпление по НК. Глобата за физически лица е до 5000 лв., отделно се дължи обезщетение на горското.

Дървата само били складирани на мястото, не са извозени.

Нападалите загниващи дървета, от които пенсионерът инвалид искал да си нареже за огрев.
Нападалите загниващи дървета, от които пенсионерът инвалид искал да си нареже за огрев.