Здраве от природата

Не забравяйте шипката

Отвара от шипки е поливитаминно средство и лекарство за много болести

Високото съдържание на витамин С, витамини от групата В, както и витамините Р, К, Е, РР, на минерални соли, дъбилни вещества, захари, пектин, плодови киселини и каротин ги правят незаменимо лечебно средство при туберкулоза на белите дробове, дизентерия, жлъчно- и пикочокаменна болест, сърдечни заболявания, хипертония. Препоръчва се при простудни заболявания, нервно-психична умора, атеросклероза. Понижава кръвната захар и се препоръчва на болни от диабет.

Отвара отплодове от шипка понижава кръвното налягане , има жлъчегонно и мочегонно действие, спомага за изработването на червени кръвни телца и укрепва стените на кръвоносните съдове, подобрява апетита.

2 супени лъжици сухи плодове се заливат с 2 чаши гореща вода. Оставя се в термус за 6-8 часа, след което се прецежда. Пие се 3 пъти на ден. За деца по 1/4 до 1/2 чаша, за възръстни по 1 чаша.

При някои заболявания се използват шипките в комплекс с други лекарствени растения.

При хипертония се приготвя смес от 5 супени лъжици плодове от шипка, 2 супени лъжици плодове от глог и по 1 супена лъжица дяволска уста и кора от зърнастец. Една супена лъжица от сместа се залива се с 200 мл кипяща вода, кисне се 30 мин, прецежда се и се пие по 100 мл 2 пъти дневно.

Отвара от шипкови плодове се използва при чернодробни, бъбречни и стомашни заболявания, при кръвоизливи и обилна менструация, трудно уриниране, кървящи хемороиди, коклюш, авитаминоза, труднозарастващи язви и рани.