Разграничават се следните нежелани видове консистенция:
• лепкава слуз в млякото: от навлизането на слузообразуващи бактерии в млякото; поради дългосрочно съхранение на студено; примес на коластра; хранене на крави с нискокачествен фураж; поради заболявания (мастит, шап, лептоспироза);
• воднисто мляко - при прехранване с воднисти или нискокачествени груби фуражи (слама, острица и др.); разреждане на мляко с вода; неправилно размразяване на замразено мляко; мастит;
• ферментиращо (пенливо) мляко - при хранене с ферментирал силаж, когато вредните бактерии попаднат в млякото;
• подсирено - при нехигиенични условия и развитието на чужда микрофлора в млякото;
• пясъчно мляко - при недостатъчно издояване на кравите; хранени с твърда храна, съдържаща много калциеви соли; метаболитни нарушения и някои форми на мастит. В тези случаи в млякото се откриват калцирани казеинови люспи.
Коментари