Реколтата от смокини е започнала в ранните райони на Турция и сезонът се очертава положителен, казва Мурат Койгун, основател и главен изпълнителен директор на турския износител на пресни продукти Kayra Tarımsal Ltd.
"Като лидер в износа на сектора, сезонът на турските смокини започна добре. Започнахме да берем реколтата от ранните региони и изпълняваме изискванията на нашите клиенти. Вярваме, че ще можем да доставяме продуктите си на по-големи маси, тъй като в други региони реколтата се събира в кратки срокове. Топлото време ускори прибирането на реколтата във всички региони. Досега не сме се сблъскали с негативни последици от това по отношение на качеството на смокините," казва Койгун.
Според него търсенето е силно, а предлагането е стабилно. "Търсенето в момента е много добро и смятаме, че то ще се увеличи още повече, когато продуктът стане по-богат и цените се понижат малко. Както във всяка страна, най-големият ни проблем е намаляването на работната сила. Освен това сме изправени пред проблеми с водата, причинени от глобалното затопляне," обяснява Мурат Койгун.
Благодарение на стабилността на продукта, цените също са добре установени, отбелязва FreshPlaza. "Цените не се различават от предишните сезони. Смокините имат добре установен пазар и движението на цените е такова, каквото трябва да бъде. През този сезон очакваме да няма недостиг на продукти, както през миналия, и да има балансиран процес на предлагане. Това гарантира стабилна цена," казва Койгун.
Той се гордее с факта, че турските смокини вече са познат продукт по целия свят, благодарение на усилената работа, която индустрията е свършила. "Като индустрия, с партньорствата, които сме развили досега, сме поставили турската смокиня сред търсените продукти на световните пазари и се стремим да осигурим устойчивост на нашата индустрия, като продължим да развиваме тези партньорства", заключава Мурат Койгун.
Коментари