Неотдавнашно проучване показа, че консумацията на бейби моркови три пъти седмично повишава нивата на каротеноиди в кожата при млади хора. Изследването, проведено от Мери Харпър Симънс в Университета Самфорд, установява също, че когато това хранене се съчетават с мултивитамин, съдържащ бета-каротин, повишаването на кожните каротеноиди е още по-изразено.

Каротеноидите, пигментите, които придават на много плодове и зеленчуци ярките им цветове, са ключови показатели за консумацията на плодове и зеленчуци и са свързани с повишена антиоксидантна защита и намален риск от хронични заболявания.

В проучването са участвали 60 участници, разделени на групи, като интервенциите включват бейби моркови, мултивитамин, и двете или контрола. Резултатите показват забележимо повишаване на показателите на каротеноидите по кожата сред тези, които са консумирали бейби моркови, като комбинацията от моркови и добавка е довела до най-голямо увеличение.

Това предполага синергичен ефект между бейби морковите и съдържащите бета каротин мултивитамини за увеличаване на натрупването на каротеноиди в кожата, заключава проучването.