Важно! За угояване на черен дроб се избират млади гъски на възраст 11-12 седмици и тегло най-малко 4 кг.

Угояването започва с

подготвителен период,

който продължава 7-10 дни,

когато птицата се храни най-малко 4 пъти на ден - в 6, 11, 14 и 19 часа.

Спазвайте правилото! Гъските се държат на закрито или в клетки, за да се движат по-малко.

Принципът на самото угояване е принудително хранене. Започва на 13 седмици с живо тегло 4,5 кг. По време на периода на угояване гъските преминават към 5 хранения: на 6, 11, 14, 19 и 22 часа.

Основната храна за угояване на мазен черен дроб е

жълтата царевица, която придава

златист оттенък на черния дроб.

Царевицата се задушава в гореща вода (водата се налива над нивото на зърното, за да се отстранят плаващите остатъци и нечистотии).

Преди хранене водата се източва, към задушеното зърно се добавят сол и растително масло (1% от теглото на сухото зърно). Разбъркайте добре и след като изстине, дайте на ръка на гъските.

За да увеличите хранителната стойност, добавете протеинова смес (слънчогледов шрот и месокостно брашно в съотношение 1:1) към царевична каша - по 150 грама на глава на ден.

Средната дневна консумация на царевица на глава в периода на угояване е:

  • през първите 3 дни - 300-340 г;
  • от 4-ия до 7-ия ден - 450-580 г;
  • от 8-ия до края на угояването - 670-990 грама.

Угояването приключва

в края на третата седмица.

По това време затлъстелите гъски дишат тежко, не са активни, имат хлътнали очи и белезникав клюн.

Съвети:

  • Когато колите угоена гъска, не трябва да я хващате за врата или да извивате крилете й, трябва да внимавате с нея.
  • След клането черният дроб се отделя внимателно от жлъчния мехур. Теглото на черния дроб достига до 1 кг!