Молдова бързо се превръща в основен източник на редица плодове за Европа. Според Юрие Фала от Moldova Fruct страната е направила големи крачки напред по отношение на износа на плодове.

„През последните няколко години вече беше постигнат голям напредък в износа на сливи за Европа, но сега, с началото на летния сезон, положителни са признаците и за черешите и десертното грозде," казва той.

Браншовата организация Moldova Fruct стартира нова програма за наставничество в областта на износа, сега специално за производители и износители на череши, сливи и грозде. "Миналата седмица 12 компании бяха посетени от Фред Янсен, специалист по маркетинг и мениджмънт, и Пиет Шотел, експерт от сектор FFV. Избраните компании се обучават в писането на експортен маркетингов план и в това как да правят бизнес с европейските купувачи," обяснява Юрие Фала.

Оказа се, че като цяло молдовското производство на пресни плодове се развива много бързо през последните няколко години, каза Шотел. "Не само че голяма част от производството е сертифицирано по GlobalGap, но се прилагат и други протоколи като GRASP и SMETA. Следващата стъпка, която вече е в процес на изпълнение, е сертифициране на опаковъчните съоръжения с IFS или BRC."

Инсталациите за опаковане и съхранение са големи и модерни, като за черешите вече са инсталирани много хидроохладители, а за сливите и гроздето са готови опаковъчните линии, също и за опаковане в опаковки за продажба на дребно. С качеството, обемите, възможностите за опаковане и сертификатите молдовските износители са готови да навлязат в европейския бизнес на дребно.