Вариантите са два:

1) По-добре е да си вземете няколко малки кози от местна порода на възраст 3-4 месеца и да отглеждате млечни кози от тях.

Привикнете ги към храната, която имате в наличност. След това постепенно подобрявайте породата, като смените бащата от добри дойни майки. Имайте предвид, че козите са общителни животни - те не понасят самотата (те крещят и не се хранят добре). Затова като купувате, вземете поне 2.

2) Другият вариант е, ако купувате възрастна млечна коза, не преследвайте чистокръвни породи, а си изберете обикновена местна, не непременно голяма, с тегло около 50 кг от добра дойна майка.

Цветът, наличието или отсъствието на рога за доене няма значение. Обърнете внимание на вимето: по-добре е да е полукръгло, а не едностранно, с големи зърна.

Ако искате да проверите добива на мляко, считайте го за задоволително, ако вие, непознат човек, успеете да издоите 0,7 кг наведнъж, а козата се е държала повече или по-малко спокойно, дъвчейки храна. Огледайте и изпражненията - трябва да са полусухи, нелепкави, под формата на топчета.

3) Опитайте прясното мляко на козата - то не трябва да има специфична остра козя миризма.

Може да подушите и между рогата на козата. Ако няма неприятна миризма, предавана на млякото, тогава и потомството й няма да я има (смята се, че миризмата се предава по наследство).

След този оглед се приема, че козата е здрава и в крайна сметка ще може да произвежда 3-3,5 кг мляко на ден.

4) Когато избирате коза, трябва да обърнете внимание и на нейния екстериор:

• Желателно е предната и задната част да са с еднаква височина: колкото по-права е линията на гърба и колкото по-широк е самият гръб, толкова по-добре;

• Главата е заоблена с широко чело и големи подвижни очи, тилът е широк, рогата обикновено липсват при най-добрите млечни животни;

• Коремът не трябва да увисва, а да е обемен;

• Гърдите да са развити, широки, поясницата да не е дълга, месеста;

• Крайниците да са силни, сухи, къси, не трябва да се събират в коленете (х-образно) или да се огъват навътре в предните колене;

• Вълната върху кожата на млечните кози е къса, а тази на вълнистите кози е дълга, криейки тънък мъх отдолу.

Важно: Не купувайте коза, ако не сте сигурни, че е напълно здрава, вижте дали и другите кози, които се предлагат, имат вид на болни.