Всеки път, когато представяте домашен любимец на дете, трябва да сте сигурни, че го наблюдавате как си взаимодействат през цялото време. Това важи особено за малки деца. Много домашни любимци могат да одраскат или ухапят дете, дори неволно, а децата могат да бъдат твърде груби или да се изплашат и да наранят домашен любимец, ако не са наблюдавани от възрастен. Помолете детето си да седне тихо на стола или на дивана и да позволи на домашния любимец да дойде или да го държи, за да може детето ви да говори с него и евентуално да го гали. Накарайте детето си да предложи храна или лакомство на домашния любимец, хвърлени на пода или нежно от ръката, за да осигурите шанс за положително засилване на преживяването за домашния любимец. Наблюдавайте вашия домашен любимец и дете, за да видите как реагират. Ако детето или домашният любимец се държи твърде агресивно или грубо, работете с тези взаимодействия, при необходимост.

Ако децата се чувстват в безопасност и се радват на домашен любимец, те вероятно ще изградят положителна връзка. За да сте сигурни, че вашият домашен любимец се чувства по същия начин, поставете някои предпазни мерки и граници. Уверете се, че има къде да избяга, ако не иска да бъде безпокоен от дете, и го научете да уважава тези пространства. Това може да е щайга за кучета, котешко дърво, къща за зайци или друг вид убежище в зависимост от вашия дом и вида на домашния любимец. Установете основни правила за вашето дете и взаимодействието му с домашен любимец и му помогнете да разбере предупредителните шумове и езика на тялото му. Децата може да не знаят какво означава ръмжене или съскане, така че работата на родителите е да обяснят тези неща, преди да се случат.

Важно е да обсъдите езика на тялото и други комуникационни сигнали, шумове и рутинно поведение на домашния любимец, преди да доведете животното у дома. Разговорът с ветеринарен лекар, който работи специално с тези видове животни, е чудесен ресурс за това как може да изглежда нормалното поведение. Цялото семейство трябва да е наясно с основните правила много преди домашният любимец да бъде въведен в дома. Това настройва всички за успех и увеличава шансовете за силна връзка в дългосрочен план. Важно е, ако децата са достатъчно големи и вече разбират да бъдат научени как да третират любимците си.

Средноголемите породи като Бийгъл например, са много подходящи за семейства с деца
Средноголемите породи като Бийгъл например, са много подходящи за семейства с деца