Как да изградим положителна връзка между малчуганите и любимците?

Ако търсите куче, което може да се разбира с децата ви, много породи отговарят на изискванията. На теория почти всяко куче има потенциал да се разбира чудесно с малките членове в семейството. Фактори като обучение за послушание, възраст, размер и тип порода могат да повлияят на шансовете да намерите добро семейно куче. Помислете за възрастта и нивата на активност на вашите деца. Малките деца могат да бъдат съборени от голямо, тромаво куче, което не си знае силата и размера. По-големите деца могат да премажат малко куче, ако не винаги са внимателни.

Много кучешки породи имат репутацията, че се разбират добре с децата. Семействата в идеалния случай се нуждаят от интелигентно, обучаемо куче с добър, равномерен темперамент и умерено ниво на енергия. Също така кучета като Голдън и Лабрадор ретривър имат „мека захапка", вкоренена в ДНК-то им. Това е от значение, защото безопасните за деца кучета трябва да не хапят, да не проявяват агресия, да бъдат толерантни и внимателни. Ето 15 вида кучета, които се славят с добро поведение с деца:

1. Боксер

Известно е, че боксерите са игриви и нямат нищо против да се сприятеляват с деца. Оживено куче, то може да се боричка с малките. Има наивна личност, която децата могат да оценят. Понякога могат да бъдат тромави и да блъснат или съборят дете, така че ги наблюдавайте внимателно около по-малките, прохождащи деца.

2. Лабрадор

Лабрадорите са лоялни семейни кучета. Уравновесени, те са едни от последните кучешки породи, които биха станали агресивни. Те са и общителни, мили, нежни и много умни. Разбират се чудесно с деца и други животни в къщата. Толерират някой да ги прегръща, потупва или побутва. Спокойното им поведение е голям плюс за семейства с малки деца. Те ценят много наличието на пространство, за предпочитане със заден двор, тъй като се нуждаят от доста ежедневни упражнения.

3. Голдън ретривър

Той е много подобен на лабрадор ретривърът, но с по-дълга козина. Техният темперамент е сходен: нежен, спокоен, толерантен и неагресивен. Тази порода може да стане хиперактивна и малко неуправляема, ако няма конструктивен начин да освободи изобилната си енергия. Игрива и умна порода, тя може да бъде чудесен спътник за деца в училищна възраст, които се наслаждават на игра на донасяне и други занимания, особено на двора.

4. Пудел

Пуделите са изключително умни и имат страхотен темперамент. Високата им енергия често съответства на енергията на детето. Представителите на породата са любящи, гальовни, нежни и търпеливи. Освен това имате избор на размер: той, мини или стандартен. По-големият, стандартен пудел е може би най-добрият избор за семейства с деца; той е най-здравият и може да издържи на по-грубо третиране от по-малките разновидности.

5. Бишон фризе

Това малко памучно топче обича да играе и обикновено не е прекалено хиперактивно. То е привързано, очарователно и има енергията, която да съответства на неизчерпаемия детски дух. Освен това е малко куче, което не плаши и не натоварва малките деца. Въпреки че, ако едно дете е прекалено буйно или грубо, то може да даде предупредителен сигнал, за да разбере, че може да понесе толкова много.

6. Бийгъл

Бийгълите са породата кучета, популяризирана от анимационното детско „Снупи". Тези кучета са дружелюбни, умни и не много големи, което ги прави подходящи за деца. Въпреки че някои могат да бъдат малко напрегнати, те обикновено реагират много добре на обучение. Те са социална порода, която обича да бъде сред хора, включително деца. Те са лоялни и лесно се свързват с малките. Може дори да е едно от най-добрите кучета пазачи за вашето дете, което ви уведомява с отличителния си лай, когато някой се приближи. Гласовита порода, може да не е най-доброто куче за малки бебета, които се събуждат или стряскат лесно от лай и други звуци.

7. Кеърнтериер

Тези активни малки кучета изглежда имат естествен афинитет към децата. Станаха популярни и на големия екран (например Тото от „Магьосникът от Оз" ). Те могат да се справят с децата и да търпят почти всичко, защото са привързана, нежна порода, особено в общуването с деца. Въпреки че много по-малки кучета обикновено не могат да се справят с понякога грубото отношение на децата, Кернтериерът изглежда няма нищо против това.

8. Немска овчарка

Може би звучи странно, но тази порода е подходяща, защото е и много лоялна и защитнически настроена. Все пак трябва да бъде добре обучена. Немските овчарки имат игрива страна, особено в по-млада възраст. Те могат да бъдат мили и нежни със семейството си, но са предпазливи към непознати. Интелигентна порода, те могат да бъдат научени да правят почти всичко.

9. Шетландска овчарка

Още наричана Шелти, породата много прилича на коли, каквото е и кучето „Ласи". Те са спокойни, нежни и толерантни породи, които често се справят добре с деца от всички възрасти и размери. Шелтитата се радват на човешка компания. Породата е игрива и се държи добре с деца, но се нуждае от известно обучение, за да прекъсне естествената си склонност към хапане или стадно чувство за лидерство. Прекалено активните деца могат да смачкат кучето, така че следете внимателно взаимодействието им, за да сте сигурни, че се разбират добре.

10. Мопс

Мопсовете обичат да играят, включително с деца. Тази брахицефална порода (със скъсена муцуна) не трябва да се претоварва физически, тъй като е склонна към прегряване, така че кратките сесии за игра и почивката в гушкане с хората, са идеални за това кученце. То е с по-ниски нива на енергия и е идеално за семейства, които търсят любимец, който да прекарва време в скута - идеалният компаньон за гушкане.

11. Ирландски сетер

Ирландските сетери са пълни с невероятна енергия и може би малко буйни за най-малките деца, но те са идеалният спътник в играта за по-големите. Това куче обича да носи и да придружава семейства на походи, по-активно е, така че ще се справи най-добре в дом, в който се планират много дейности, които включват участието на семейното кученце.

12. Бостън териер

Тези малки до средно големи кучета достигат около 15 килограма и са свикнали да живеят в града, включително и в апартаменти. Бостънските териери са неагресивна порода, която цени игрите и времето за игра с деца. Понякога могат да се развълнуват прекалено много или неволно да повалят прохождащо дете, но не искат да навредят.

13. Кавалер Кинг Чарлз Шпаньол

Кавалерите са приятелски настраена порода - малки кучета с размер на играчка, които могат да се разбират с почти всеки, включително деца и други любимци. Те имат смелост и обичат да си играят, но могат да се задоволят и с нежно гушкане.

14. Булдог

Булдозите, подобно на мопсовете и боксерите, са друга брахицефална порода. Те ще се насладят на кратка игра, но вероятно ще се отпуснат за дрямка след това. Тези кучета имат мил нрав и понасят леко грубо отношение от страна на децата.

15. Микс

Смесените породи могат да бъдат добре балансирани и интелигентни кучета. Като цяло можете да намерите наистина невероятно куче от миксирана порода. Смесените породи често са физически по-здрави от чистокръвните кучета. Освен това можете да спасите куче от живот в приют или, в някои случаи, от смъртна присъда. В приютите в България е пълно с красиви непородисти кучета – от малки до големи - и на размери, и на възраст, с различни характери и своите положителни качества и всичките търсещи любящ стопанин.

Потърсете в местни приюти и попитайте какви кученца има там – тези места имат по-високи нива на доверие, защото повече от всичко искат кученцата да попаднат в правилните домове и ще бъдат честни и изчерпателни относно личността и темперамента на кучетата. Поинтересувайте се от историята на социализацията на малките. Опитните развъдчици свободно ще споделят информация за малки кучета и потеклото им.

Породи, които НЕ са подходящи

за домакинства с деца:

Някои кучета не се адаптират добре към домакинства с малки деца. Децата може да не зачитат границите, някои може да се движат бързо или да обичат да крещят или пищят. Като цяло породите, които може да не са най-податливи на детското поведение в домакинството, включват шпиц като акита, чау, хъски или маламути - тези интелигентни породи са склонни да бъдат по-отдалечени. Също така, няколко по-малки породи може да не са най-подходящи, като чихуахуа, пекинез или ши цу.