Сезонът на лука в Испания е в ход с добри цени, но със застой в търсенето, въпреки че продажбите изглежда се активизират с наближаването на коледния период, съобщава FreshPlaza.

Площите с лук в Испания за сезон 2023/2024 г. са нараснали с 15%, а реколтата е с между 10 и 12% по-висока от миналогодишната, но както в Испания, така и в другите страни производителки има несигурност как ще се развие качеството на лука, съхраняван в складовете, и до каква степен това може да се отрази на обемите и капацитета за поддържане на предлагането до края на сезона.

"Търсенето досега беше много спокойно, но изглежда, че от миналата седмица насам то се активизира малко в навечерието на седмиците преди Коледа и Нова година", заяви Луис Фернандо Рубио, директор на Procecam, Асоциацията на производителите на лук в Кастилия и Ла Манча. "Лукът е прибран, намира се на склад и не се бърза с продажбата, тъй като е ясно, че пазарът не е наситен. Цените все още са добри за периода от годината, в който се намираме. Въпреки това, като се вземат предвид високите разходи и наличната продукция на международните пазари, нашият сектор не е в най-добрата позиция."

Според директора на Procecam лошият срок на годност на лука в цяла Европа през този сезон е един от ключовите фактори за развитието на кампанията. "Като се има предвид лошият срок на годност тази година, дължащ се на климатичните неблагоприятни условия, не сме сигурни как ще стоят нещата до края на кампанията и дали ще има достатъчно производство, тъй като складираните количества може да не са достатъчни, за да задоволят цялото търсене", каза Луис Фернандо Рубио.

"Струва си да припомним, че миналата година имаше недостиг на запаси и се наложи да прибегнем до внос. Всъщност Нова Зеландия увеличи площите си, което е показател, че в Европа се очаква силен сезон за внос. Освен това ограничения върху износа има и в Египет, Турция и Индия. Не изглежда, че тази година ще има голямо производство в световен мащаб", каза той.

През сезона, в който има достатъчно предлагане на всички размери, без изобилие от по-големи размери, търсенето в преработвателния сектор рязко нараства. "Търсенето от страна на индустрията е много голямо, така че партидите, които бяха засегнати от горещите вълни, се продават добре, което помага да се гарантира, че няма да има свръхпредлагане на пазарите ", казва Луис Фернандо Рубио.