Внимание! Симптомите не се появяват веднага. Отровата не засяга стомашно-чревния тракт, така че отравянето на пилетата няма да бъде придружено от диария или повръщане.
Под въздействието на антикоагуланти, отровената птица ще получи вътрешно кървене в рамките на няколко дни.

Външно това може да се прояви в посиняване на гребена и обеците, обща летаргия и понижаване на телесната температура.
Ако в рамките на 10 дни след кълване на отровната стръв кокошката е все още жива, собственикът може да въздъхне с облекчение. В случай на тежко отравяне птицата умира в рамките на една седмица.
Причината за заболяването при домашните птици може да бъде отравяне, но не непременно отрова за плъхове.

Внимание! Много по-често пилетата страдат от нискокачествени фуражи.

  • Ако зърното съдържа спори на патогенни гъбички, ако на домашните птици се дава мухлясал хляб или кисела каша, ако протеиновите компоненти (месо и рибно брашно, слънчогледово брашно) са с изтекъл срок на годност, тогава не се изненадвайте, че пилетата ще имат:
  • диария;
  • повръщане;
  • спазми и други прояви на отравяне.

Излишната сол в домашния фураж е много по-опасна от няколко отровени зърна. Предозирането на сол може да бъде фатално, ако нормата е значително превишена. Фуражът трябва да съдържа не повече от 0,3-0,4% сол, т.е. 30-40 г на 10 кг фуражна смес.
Добре е да сте подготвени: Пилетата могат да бъдат отровени от растителни алкалоиди. Те се намират в престояли на светло и позеленели картофени клубени и в по-малко количество в зелените домати.

Важно! Трапезното цвекло не е отровно, но не е полезно за кокошки-носачки, причинява диария при птиците.
Сред дивите растения има много отровни билки, които причиняват тежки отравяния - кучешкият магданоз, бучинишът, жълтурчето, млечницата и някои други растения могат да причинят смъртта на домашните птици в рамките на часове след консумация.