Дали това ще е достатъчно, за да се намали напрежението на световния пазар на пресни ябълки?

По данни на Министерството на земеделието на САЩ (USDA) през 2023 г. в Китай ще бъдат събрани 45 млн. тона ябълки, което е с 1% или 500 хил. тона повече в сравнение с година по-рано.

Експертите на EastFruit обаче отбелязват един нюанс - предишната оценка на същия източник за производството в Китай през 2022 г. беше много по-ниска. В доклад, публикуван на 6 ноември 2023 г., оценката за производството на ябълки в Китай през 2022 г. беше повишена с 8,5% или 3,5 млн. тона.

В контекста на това най-големият износител на ябълки в света обикновено изнася около 1 млн. тона от тези плодове, така че увеличаването на оценката за производството с 3,5 млн. тона е голямо събитие.

Ако сравним производството на ябълки в Китай през 2023 г. с по-ранните оценки, които бяха близо 41 млн. тона, тогава става дума за увеличение на производството с 10% или 4 млн. тона. Да, това е много, но дали е достатъчно, за да облекчи необичайно свитото предлагане на ябълки в световен мащаб през сезон 2023/24 г.?

"Въпреки че много участници на пазара говореха за заплахата от нов спад на реколтата от ябълки в Китай през 2023 г., най-вероятно това не се случи. Въпреки това, ако погледнем последните три сезона, виждаме признаци на застой в производството на ябълки в тази страна, с лека тенденция към намаляване. Това се дължи на намаляването на площите с ябълкови градини в Китай, както и на климатичните промени, които постоянно оказват негативно влияние върху производството на ябълки", казва Андрий Ярмак, икономист в Инвестиционния център на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО).

"На фона на застоя в производството на ябълки в Китай, Азия продължава да показва много високи темпове на нарастване на населението и високи темпове на икономически растеж, което увеличава търсенето на тези плодове. Освен това през 2023 г. рязък спад в производството на ябълки се наблюдава в Индия, която ще бъде принудена значително да увеличи вноса. И въпреки че Индия не внася пресни ябълки от Китай, тя ги купува от държави, които се конкурират с Китай на пазарите в Азия и Близкия изток. Съответно това оказва мощна подкрепа на цените в световен и регионален мащаб. Третият и може би най-важен фактор е феноменът на нарастващото търсене на промишлени ябълки и концентрат от ябълков сок, който пряко засяга Китай, където се преработва по-голямата част от отглежданите ябълки. Съответно увеличаването на продажбите на ябълки за преработка води до намаляване на предлагането на ябълки на пазара на пресни плодове, а също и до увеличаване на цените им", обяснява Андрий Ярмак.

Очевидно е, че през сезон 2023/24 г. Китай, предвид високото ниво на цените на ябълките в Азия и Близкия изток, ще се опита да увеличи износа на пресни ябълки в ущърб на местното потребление.

Ето защо Андрий Ярмак заключава, че публикуването на доклад за Министерството на земеделието на САЩ (USDA) с прогноза за ръст на производството в Китай, макар и неочаквано за много участници на пазара, няма да може да прекъсне глобалната тенденция на нарастване на цените на пресните ябълки.

С други думи, като цяло това е добра новина за производителите на ябълки в Украйна и Молдова, които в момента се опитват да запазят качествените ябълки до пролетта с надеждата да получат по-висока цена. Дори сега цените на ябълките в тези страни са по-високи, отколкото през предходните няколко сезона. Освен това можем да очакваме увеличение на износа на ябълки от Украйна и Молдова за страните от Близкия изток и Азия.