Появата на попови прасета в градината, позната по малките дупчици и издута почва, е доста неприятно нещо за стопаните. За тези, които искат максимално да ограничат химията, за да не попада в храната им, събрахме няколко метода за това как да ги изпъдят.

Не е никак лесно да се отървете от тях, особено когато са израснали до пълния си размер, поради което е по-добре да ги идентифицирате, когато все още са малки.

Заровена кофа с вода

Видяхме го в стопанството на биофермера Стоян Симеонов - ферма „Софина". Между лехите е вкарал в почвата четвъртити 5-литрови кофи, от по-плитките (тези, в които се продават сирене), напълнил ги е с вода. В тях пада неприятелят и не може да се измъкне. Видяхме и едно малко заловено попово прасе.

Тест с веро

Добавете 2 супени лъжици веро към литър вода и изсипете сместа там, където сте забелязали малките неприятели. Методът може да покаже дали в действителност поповото прасе е причина за проблеми в двора. Ако изсипете на проблемен участък, след няколко секунди ще видите кой ще се появи от земята.

Капан с меласа

Домашно приготвените капани с меласа са друг органичен метод за борба срещу неканените гости. Поставете стъклени буркани в зеленчуковата градина на места, където поповите прасета са проблем. Натиснете ги в почвата, така че горната част на буркана да е на същото ниво със земята. Напълнете всеки буркан до половината със смес от една част меласа и 10 части вода. Прасетата ще бъдат привлечени от меласата и ще паднат в буркана и ще се удавят. Следете капаните и ги почиствайте и пълнете отново, ако е необходимо. Можете също така да използвате бира, вместо меласа, тъй като има същата ефективност.

Лепкава примамка

Можете също да направите лепкави капани и да ги използвате за борба с тези вредители. Изрежете правоъгълни парчета от дебела хартия и ги намажете от едната страна със смес от царевичен сироп и вода. Поставете такива капани в земята във вашата градина и ги наблюдавайте от време на време.

Спрей с нийм

Създайте свой собствен естествен инсектициден спрей, като смесите масло от нийм с вода и го нанесете върху моравата, където сте забелязали активност на попово прасе. Спреят действа, като пречи на тяхното хранене и репродуктивни процеси.

Маслото от нийм е безопасно за хора и домашни любимци и представлява минимален риск за нецелеви насекоми като полезните опрашители. Продава се в аптеките и магазини за козметика.

Последните капки мед са за тях

Заровете буркан, в който на дъното си има мед, така че горната част да е на нивото на повърхността на земята. Покрийте горната част на буркана с окосена трева, слама или друга органична материя като листа, за да привлечете вредителите. Докато допълзят в буркана, лепкавият мед ще ги улови вътре и те в крайна сметка ще умрат.

Отблъскващи растения

За да прогоните вредителите, можете да засадите различни видове цветя, като невен или хризантеми между лехите със зеленчукови култури. Можете също така да разпръснете клони от иглолистни дървета (смърч, бор, ела) между картофените лехи, особено след цъфтежа им, или да оставите прясно нарязани колове или клони от трепетлика или елша. Препоръчително е да направите това и да забиете клоните на дълбочина 25-30 см и на разстояние 1,5-2 метра един от друг и да ги смените, когато изсъхнат. Препоръчва се също така да се поливат местата, маркирани с пътеки от попови прасета, със запарка от люспи от лук, да се сложи малко начукан чесън в дупката, тъй като ще отдели възпираща миризма, която ще ги накара да се преместят.

Други методи, но с внимание

Не е препоръчително, но и с огън може да ги изпъдите. Животинките ще бъдат привлечени към светлината и ще скочат в огъня. Недостатъкът е, че полезните насекоми също могат да направят същото.

В магазинната мрежа се продават различни видове препарати в различни форми – течни, гранули и т.н., включително и органични, за борба срещу поповото прасе. Домашните методи не пречат на професионалните.

Винаги е време да започнете борбата

В зависимост от етапа на живот на вредителя могат да се прилагат различни методи за борба. Тъй като поповите прасета зимуват в дупките си, те стават активни през пролетта, когато започват да се чифтосват. След като яйцата се излюпят, те растат и се хранят през лятото – времето, когато повечето щети могат да се видят.

Прилагането на третиране през зимата, докато са скрити в почвата, може да ги спре от по-нататъшно пробиване на тунели, но най-ефективното третиране е това, приложено през лятото, което засяга ларвите, които са уязвими.

Най-лесното действие, което се предприема срещу тях, е предотвратяването на чифтосването и така се намалява числеността им.

Кофа с вода, заровена до ръба ѝ в земята, е методът на Стоян Симеонов от биоферма „Софина". Фермерът отглежда над 70 култури, с подправките.
Кофа с вода, заровена до ръба ѝ в земята, е методът на Стоян Симеонов от биоферма „Софина". Фермерът отглежда над 70 култури, с подправките.
Жълти петна по моравата могат да значат нападение от попови прасета. С веро може да тествате те ли са виновните.
Жълти петна по моравата могат да значат нападение от попови прасета. С веро може да тествате те ли са виновните.
Почти всеки познава как изглеждат дупчиците на вредителите – ето така.
Почти всеки познава как изглеждат дупчиците на вредителите – ето така.