Това е добро инвестиционно решение за всеки, който иска да оптимизира труда си, да минимизира разходите за гориво и труд

Първите АТВ сеялки са проектирани и създадени преди около 50 г., казват запознати. Оттогава те се използват, ту повече, ту по-малко, от агробизнеса. Първоначално направени за сеитба на ливадни и цветни смески, те станаха инструмент за конвенционална и No-till сеитба, привлекателни за малки и големи фермери. Такава сеялка е Faunamaster с ширина от 1 до 1,8 метра, с разстояние между редовете от 15 до 60 см. Зад двойните й дискове следват индивидуални притискащи колела с регулируемо налягане. Сийдърът се използва или за повърхностно, директно изсяване (No-till) на семена и тор, или за обикновена сеитба на дълбочина до 8 см. Сеялката тежи 600 килограма. Разполага със система за контролирано движение (controlled-traffic system), която ограничава вредното въздействие върху почвата.

Сеялката Faunamaster е многофункционална, тип мини, използва се с ATV или малък трактор, може да сее голямо разнообразие от семена. Работи и лесно маневрира в малки парцели. Надеждна, достъпна и издръжлива, тя отговаря на изискванията на ЕС. Използва се в градини, оранжерии, планински терени, в неголеми равнинни полски площи.

Faunamaster разполага с прецизна система за регулиране на потока на семената и се справя с широк диапазон от размери - от детелина и люцерна до царевица, боб, житни култури и др. Вграденият задвижващ механизъм улеснява управлението й директно от водача. Работната й ширина е 105 см. Скоростта на сеене в 7, 3 или 2 реда е повече от задоволителна за такава машина - до 8 км/ч. С 3-точково окачване, тя е подходяща за засяване на различни видове семена и тор в труднодостъпни места, където обикновените земеделски машини не могат да достигнат. За сеялката е предвиден и специален бункер, който може да се използва за торовнасяне едновременно със засяването.

Фермер от Англия, който използва такава сеялка от седем години, казва, че тази система му е помогнала да подобри здравето на почвата, да намали разходите за гориво и химикали, да повиши рентабилността на фермата си. Успял е да намали изкуственото торене, като използва покривни или придружаващи култури.

Има и други марки сеялки, подходящи за работа с „бъги“-та. Такава е Super Sow-Lite на бранда Jordan Engineering от Великобритания, специално проектирана за ATV или компактни трактори. Тези сеялки имат различни варианти за разстоянието между редовете, типа ботуши и системата за дозиране.

ATV сеялките Super Sow-Lite, прикачни или навесни, са направени и за малки, и за големи фермери. Те могат

лесно да се адаптират,

така че да отговарят на различни конкретни нужди и изисквания. Затова се предлагат с гама от видове ботуши и различни опции за дозиране. Също така могат да се експлоатират и с различни видове притискащо колело. В сеялките Super Sow-Lite ботушите са независимо плаващи, за да следват контурите на земята. Това означава, че за семената има гаранция, че ще се насочат и поставят в земята на еднаква дълбочина, така че да не се разхищават.

От друга страна има възможност дълбочината на предните и задните ботуши да се променя, което позволява сеитба на различни видове семена на различна дълбочина, напр. царевица с тритикале. Неработещите ботуши могат да бъдат повдигнати, за да се осигури по-широко разстояние между редовете. Улеснено е също и регулирането на работните редове. Super Sow-Lite се движат с флотационни гуми, които позволяват работа на чувствителни или мокри зони, без да се уплътнява почвата.

Работната им ширина варира от 1,5, до 2,0 м, а разстоянието между редовете - от 12 до 20 см, което ги прави подходящи както за но-тил засяване, така и за покривни култури. В технопрофила му са включени още: дозираща система с фиксиран валяк, подвижни бункери, тип Vari-Sow или Mini-Vari с много сектори, с променлива скорост и пълен

контрол върху мобилността

на семената. Използва се универсален валяк за всички видове семена.

Традиционно всяка сеитба изисква трактор и до 6 различни приспособления, за да могат земеделците да дискуват, орат, наторяват, засяват, покриват и валират. С австралийската компактна сеялка 6-В-1 (модел от серията GP 1200 на фирмата GreenPRO) може да се изпълняват всичките шест функции с едно минаване, без трактор, поради това, че за нея е достатъчно само ATV, чрез което се минимизира уплътняването на почвата и се пести гориво и труд. Тя е инструмент за намаляване на разходите за поддръжка и за повишение качеството и ефективността на посочените по-горе операции. Подходяща е и за No-till технологии. Сеялката е проектирана да работи на дълбочина от 0,5 до 30 см. При дисковане 6-В-1 може да „реже“ почвата до 10 см дълбочина. Сеялката GP 1200 е многофункционална и с това спестява

пари, време, усилия и пространство

Тя използва дискове, бункери за тор, плъзгач или валяк поотделно или във всяка комбинация. Сеялката функционира, като създава семенно легло от 3,0 до 4,5 см, полага семето и тора в земята, покрива я и я утъпква с едно минаване. Решение, което минимизира разходите за гориво с до 60%, тъй като не изисква мощен трактор, за да я тегли. С работна ширина само 1,2 м тя се тегли безпроблемно от стандартно ATV.

GP1200 6-В-1 се предлага в едно- или двубоксов вариант, с тегло 300 кг, с работна ширина 1,2 м. АТВ сеялката изсява семена с помощта на 12 назъбени диска с радиус 40 см и с уплътнени лагери. Системата е снабдена с реверсивна шнекова четка за дозиране, предназначена за разпределяне на всички видове семена и смески. В комплекта още са включени дискова брана, електрическа система за повдигане, валяк и т.н.

С подобни параметри и предимства се характеризира профилът и на Versa-Drill, мини но-тил сеялка на американската фирма Kasco Manufacturing. С по-малка рама, Versa-Drill е продуктивно решение за ATV. Тя разполага със система Walking Beam Axle, позволяваща машината да следва последователно земния контур и при неравни терени. Versa-Drill работи с ред режещи ножове, следвани от ред изсяващи ботуши, които гарантират прецизно полагане на семето в подготвеното легло в рамките на 22 реда. Тя се движи на колела, разположени в задната част. Здравият дизайн е достатъчно издръжлив за използване в условия без обработка (No-Till), отбелязват и специалисти, и ползватели.

Versa-Drill използва доказана система за дозиране на семена, тип Kasco, за да се справи с разнообразието от размери и видове семена и да полага семената без загуби. Прикачната, 5-редова, мини No-Till сеялка (с тегло 360 кг) се предлага или в триточков вариант (за компактни трактори), или в машина за ATV с ширина 1,2 м и със семенни бункери с разделители или с бъркалки, които могат да сеят люцерна, бобови, зърнени култури и др. Конструкторите й са предвидили електрически повдигач, което засилва нейната екологичност. След Versa-Drill на полето остават минимални количества отпадъци от семена, а в засетите площи се постига пълноценно, добро покълване.

ДОПЪЛНЕНИЕ

Новите модели на АТВ са със значителни способности за различни селскостопански дейности и на полето, и в животновъдната ферма, и на площадките на фермерското предприятие и т.н. Има и специализирани за сеитба. С мощност 25+ к.с. те работят там, където малките трактори не са икономични. Имат подобрен радиус на завиване, което ги прави гъвкави и пъргави. Отличават се с многофункционалност, гладко управление, подобрена ергономичност, висок коефициент на надеждност и постоянна работоспособност. Независимото окачване на четирите колела гарантира успешно движение и професионална возия при всякакви терени и натоварвания.

Обикновено, модерните безопасни офроуди са оборудвани с безстепенна хидростатична трансмисия, предлагат маневреност, комфорт и контрол върху движението на машината. Техническите им характеристики са в широк диапазон: от система за окачване на амортисьори с винтови пружини, автоматични съединители, задна или предна предавка до възможност за ВОМ, а при нужда и скорост до 60 км/час. Четириколесната „моторетка“ вече е важен елемент от цялостния обем дейности, включени в поддръжката на фермерския машинен парк. Затова мнозина фермери активно използват възможностите на АТВ-то и адаптивността му и твърдят основателно, че офроудът не е аксесоар, а пълноправна селскостопанска машина.

Високата му производителност изисква да се спазват стриктно правилата на експлоатация, както това става при трактори, комбайни и други самоходни земеделски машини и инвентари. Водачите трябва винаги да поставят предпазен колан и очила, каска и защитно облекло, съветват специалистите и добавят, че това гарантира безопасността и безупречното изпълнение на дневните работни задачи.

По-голям вариант на Faunamaster
По-голям вариант на Faunamaster
Сеялката Super Sow-Lite е подходяща, както за но-тил засяване, така и за покривни култури
Сеялката Super Sow-Lite е подходяща, както за но-тил засяване, така и за покривни култури
С просто устройство и лесна поддръжка е Super Sow-Lite
С просто устройство и лесна поддръжка е Super Sow-Lite
С двубоксов вариант на компактна сеялка GP1200 6-В-1 се изпълняват шест функции с едно минаване
С двубоксов вариант на компактна сеялка GP1200 6-В-1 се изпълняват шест функции с едно минаване
Детайл от изсяващата система на GreenPRO 6-В-1
Детайл от изсяващата система на GreenPRO 6-В-1
Versa-Drill след сеитбен ден
Versa-Drill след сеитбен ден
И но-тил сеялката Versa-Drill е продуктивно решение за ATV
И но-тил сеялката Versa-Drill е продуктивно решение за ATV
АТВ-то може и да оре
АТВ-то може и да оре