С нас се свърза Лидия Цветкова. Тя помоли за съвет как да процедира със стара, сантиментална, но и прераснала вече орхидея фаленопсис. Ето какво ѝ отговорихме и как би трябвало да постъпва всеки, който отглежда такива пеперудени красавици:

Растежът на фаленопсисите обикновено е във височина, защото имат само един растежен връх. Листата, които застаряват е естествено да падат, от което стъблото се оголва. За да се избегне такова издължаване, а и за да се спестят проблеми от гнилостен характер във вътрешността на саксията, добре е да се прави пресаждане, ако не всяка година, то поне през 2-3 и в зависимост от състоянието на растението. По думите на читателката орхидеята не спира да цъфти, което е и причината да не бъде пресадена досега.

В такъв случай съветваме да прежалите няколко цвята, но да подсигурите растението. Издължени всички цветя са нестабилни и лесно се стига до инциденти. Трябва да играе ножицата. На втората снимка е показано приблизително къде да се резне стъблото. Пазете корените! Отрезът може да напудрите с канела, за да завехне по-бързо. Следва засаждане в нови кори, както обикновено. Постарайте се да вкарате в саксията възможно най-много корени и да позиционирате розетката близо до ръба на саксията. Внимавайте с натиска. По-лесно се работи със засъхнали, леко поувяхнали растения, отколкото с такива, които са полети скоро и са в пълен тургор.

След засаждане не поливайте веднага. Изчакайте няколко часа, за да завехнат раничките по корените, ако има такива. В близките месеци не е необходимо да торите. Нови корени ще започнат да се образуват след месец-два. Добре е да осигурите опора на фалчето, поне докато това се случи. Внимавайте с поливките! Щом забележите млади коренчета, може да преминете към стандартен режим на грижи.

Желаем успех и оставаме на разположение, ако възникнат други въпроси!